НОВИНИ ДНЯ: Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворогавсі новини дня
Політика
Світ
16.03.2023 870

Журналісти опублікували план Кремля щодо захоплення Молдови

Стратегічними цілями Росії ставиться примус Кишинева до вступу в ОДКБ та участі у Євразійському економічному союзі.

5f2fcfe14e92e9551f3ca41c56c8ec25_16.03.23

Низка медіа з міжнародного журналістського консорціуму отримали доступ до плану Кремля щодо встановлення повного контролю над Молдовою. Пише ТСН. 

Про це повідомляє видання Агентство.

Журналісти повідомили, що документ під назвою "Стратегічні цілі Російської Федерації в Республіці Молдова" надійшов до редакцій Süddeutsche Zeitung, Yahoo News і центру Досьє. Він був створений у 2021 році. У документі розроблений план попадання Молдови у повну залежність від Кремля.

Однією зі стратегічних цілей Росії ставиться примус Кишинева до вступу в ОДКБ та участі у Євразійському економічному союзі (ЄАЕС).

У документі вказується на необхідність усунення будь-яких дій влади Молдови щодо зміни російської військової присутності у Придністровʼї. Також у Москві запланували відкриття свого посольства у Гагаузії та створення неурядових проросійських організацій.

Згідно з документом, Росія налаштована боротись з "румунізацією" Молдови, а також посили вплив російської мови, зокрема у системі освіти.

Кремль запланував до 2030 року забезпечити участь Молдови у ЄАЕС, створення проросійських груп впливу, а також легалізацію Придністровʼя. Крім того, російська мова мала отримати офіційний статус, щоб забезпечити її присутність у ЗМІ.

Одним з інструментів тиску на Молдову є її залежність від поставок ресурсів, зокрема газу.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Молдові проросійські сили знову влаштували протести в центрі Кишинева. Там були мітингарі переважно пенсійного віку, які брали з собою плакати з критикою чинної влади та православні ікони.

Крім того, ми раніше інформували, що в аеропорту Кишинева виявили представника російської приватної військової кампанії "Вагнер", який хотів потрапити до країни.

Оценка материала:

5.00 / 1
Журналісти опублікували план Кремля щодо захоплення Молдови 5.00 5 1
Політика / Світ
16.03.2023 870
Еще материалы раздела «Світ»