НОВИНИ ДНЯ: В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
Бізнес
Економіка
17.03.2023 495

Курс долара з початку року знизився на 5%: експерти назвали причини зміцнення гривні

Курс долара на готівковому ринку різко знизився в останні тижні, опустившись нижче за 40 гривень вперше з липня минулого року. На ситуацію вплинули одразу кілька факторів.

dscf4017_id84803_1300x867_7_650x410_17.03.23

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Курс на падіння. Чому дешевшає долар і як довго це може тривати".

 

Як зазначив у коментарі РБК-Україна член Ради НБУ Василь Фурман, ситуація розвивається у позитивному ключі. "На готівковому сегменті валютного ринку ситуація залишається стійкою. Зокрема, з початку року зміцнення готівкового курсу гривні до долара США вже наближається до 5%", - сказав він.

Він зазначив, що зміцненню гривні сприяла низка факторів.

За його словами, припинився тиск на ринок з боку населення, який отримав більше доходів наприкінці минулого року за рахунок активізації бюджетних виплат.

Зменшився попит на готівкову валюту. Замість купівлі доларів, українці частіше стали конвертувати гривневі вклади в доларові для розміщення на депозитах. За даними НБУ, залишки коштів громадян на депозитах для купівлі іноземної валюти з 1 листопада 2022 року по 6 березня 2023 року щотижня збільшувалися в середньому на 43 млн доларів.

Відіграв роль у зміцненні гривні та сезонний фактор. Наприкінці зими та на початку весни пропозиція долара на ринку зазвичай збільшується за рахунок аграріїв, яким потрібна гривня для закупівлі палива та посівних матеріалів.

Крім того, НБУ у 2023 році суттєво підвищив нормативи обов'язкового резервування банками. Це призвело до збільшення ставок за депозитами у гривні та, відповідно, підвищило привабливість гривневих заощаджень.

Міністерство фінансів поступово підвищує ставки за гривневими ОВДП, і зараз максимальна прибутковість цього інструменту становить 19,75% річних.

Також, зазначив Фурман, позитивний вплив на ринок справило успішне виконання моніторингової програми з МВФ та очікування нової кредитної програми.

Золотовалютні резерви НБУ, які на початок березня становили 29 млрд доларів, поки що дозволяють утримувати курс. НБУ в лютому на ці цілі витратив близько 2,5 млрд. доларів. "Але завдяки міжнародній фінансовій допомозі (у січні та лютому Україна отримала понад 6 млрд доларів) ми зможемо й надалі тримати надійно фінансову оборону", - зазначив Фурман.

Загалом такі самі причини зміцнення гривні називають і експерти. Керівник служби продажу казначейських продуктів "Банк Авангард" Юрій Крохмаль також вважає, що можливість придбання валюти населенням для розміщення на депозитах позитивно вплинула на баланс попиту та пропозиції готівки та дозволила ринку збалансуватися.

Досить відчутно вплинув на ринок та продаж валюти аграріями. "Така позитивна динаміка вплинула і на девальваційні настрої в цілому, додавши населенню віри в гривню та позбавивши термінових пошуків готівкової валюти "про всяк випадок", - зазначив він у коментарі виданню.

Крім того, поступово підвищуються відсоткові ставки на розміщення гривневих депозитів, що також працює на користь гривні. "У таких умовах наступного тижня очікується продовження плавного зміцнення курсу готівкової гривні", - вважає Крохмаль.

Нагадаємо, за даними НБУ, ситуація на валютному ринку України покращалася. Однією із причин було припинення фінансування дефіциту держбюджету за рахунок емісії гривні з боку Національного банку.

Станом на 16 березня середній курс купівлі на готівковому ринку становить 38,9 гривень за долар.

Оценка материала:

5.00 / 1
Курс долара з початку року знизився на 5%: експерти назвали причини зміцнення гривні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
17.03.2023 495
Еще материалы раздела «Економіка»