НОВИНИ ДНЯ: В Україні 29 березня - дощі та сильний вітер, вдень до 16°  Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експертвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
18.03.2023 656

Таємницю розкрито: стало відомо, ким була мати Леонардо да Вінчі

Знайдені документи відкривають завісу історії матері да Вінчі.

e0c9acc6524e7da80a1f3c19012dbf5d_18.03.23

Фахівці проаналізували документи майже 600-річної давнини і виявили докази, що мати Леонардо да Вінчі викрали з Кавказу, коли та ще була дівчинкою, та відправили до Італії. Фахівцям досить складно вивчати родинні історії да Вінчі. Досі їм вдалося досить чітко простежити родовід його батька. Пише ТСН. 

Про це на пресконференції у Флоренції заявив Карло Вечче — дослідник життя та творчості Леонардо да Вінчі, пише NBC News.

Матір художника звали Катериною. Одні вчені припускали, що вона була селянкою, інші — що сиротою, а треті — що рабинею з Близького Сходу чи Північної Африки. Тепер Карло Вечче каже, що докази свідчать, що вона була черкеською рабинею.

Вечче вдалося відшукати раніше невідомі документи, коли він проводив дослідження в Державному архіві Флоренції. Зокрема, підписана П'єро латинська грамота, датована 2 листопада 1452 року, яка звільняла Катерину з рабства. А за рік до цього дівчина познайомилася з П'єро після того, як її викупив флорентійський лицар як доглядальницю.

За словами історика, саме нотаріус, який і звільнив Катерину, був тою ж людиною, що кохала її, рабиню. В них і народився син. Окрім цього, дослідник припускає, що на момент підписання грамоти П'єро переживав сильні емоції. Про це свідчать невеликі помилки, які могли б видати його нервозність — завагітніти для чужої рабині було злочином.

"Я ніколи особливо не довіряв теорії про те, що вона була рабинею з-за кордону. Отже, я витратив місяці, намагаючись довести, що Катерина не була матірʼю Леонардо, але врешті-решт усі документи, які я знайшов, пішли у цьому напрямі, і я здався перед доказами", — розповів дослідник Карло Вече.

Довідка:

Леонардо да Вінчі - один з найвідоміших скульпторів, архітекторів, художників, учених, винахідників епохи Відродження. Да Вінчі зображав Мадонну й малював портрети. Деякі картини він десятиліттями зберігав у майстерні й допрацьовував знову й знову. Найвідоміша картина "Мона Ліза", яку сьогодні можна побачити в паризькому Луврі, роками подорожувала з митцем.

Майстер, до речі, залишив і не так вже багато картин - понад десяток живописних робіт сьогодні впевнено приписують авторству Леонардо. Водночас існує багато досліджень да Вінчі з анатомії, ескізів, текстів, написаних дзеркальним шрифтом, і проєктів, які не мають мистецької цінності, як летючі пристрої або водолазне спорядження. Да Вінчі малював конструкції мостів і спланував ціле місто. Попри це, більшість його ідей так і не були втіленими.

Оценка материала:

5.00 / 2
Таємницю розкрито: стало відомо, ким була мати Леонардо да Вінчі 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
18.03.2023 656
Еще материалы раздела «Суспільство»