<
НОВИНИ ДНЯ: МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі роки  Актив для інвестицій та платіжний інструмент. Що таке криптовалюта  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єр  ПАРЄ ухвалила сенсаційні рішення про Путіна, РПЦ та російські НПЗ  Україна отримає перші снаряди від чеської ініціативи пізніше, ніж очікувалося: нові терміни  Сніг не лише в Карпатах. Синоптик дала прогноз на 19 квітня в Українівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
23.03.2023 845

Чистий четвер 2023 року: коли купатися, що не можна робити, сильна молитва

В Біблії Чистий четвер — це особливий день Страсного тижня перед Великоднем. Саме в цю дату віряни віддають шану пам'яті Тайній вечері.

ТСН.ua пише все про цей день: що потрібно робити в Чистий четвер і що заборонено.

В народі Чистий четвер пов'язаний з очищенням не лише душі, а й тіла. Тому існує чимало цікавих обрядів і народних прикмет.

Коли Чистий четвер 2023 року в Україні

Страсний тиждень — це останній тиждень Великого посту, який допомагає вірянам підготуватися до святкування великого і світлого свята Великодня. Його період залежить від дати Воскресіння Господнього, а тому щороку Чистий четвер припадає на різні числа. 2023 року це буде 13 квітня. А вже в неділю настає Великодень.

Здавна саме в Чистий (Великий) четвер було заведено починати пекти паски і фарбувати яйця. Тому навіть фізично в оселі вже відчувається дух свята — адже запах свіжої випічки дарує радісні відчуття.

Що потрібно робити в Чистий четвер

У вірян з'являється головне запитання: чи можна працювати в Чистий четвер? Відповідь однозначна: не лише можна, але й потрібно. Адже перед Великоднем роботи дуже багато. Спочатку варто відвідати церкву, а потім братися до головних побутових справ:

  • генеральне прибирання будинку — акцент приділяється саме миттю підлоги, дверей, вікон. Наші предки вірили: якщо не прибрати в Чистий четвер, увесь рік сім'я житиме у чварах і непорозуміннях;
  • викидання всього старого чи пошкодженого — потрібно відправити до сміттєвих баків (бажано поза межами житла) сміття, старі й непотрібні речі, мотлох. Дуже важливо зустрічати Великдень у чистій, охайній оселі, де немає нічого поламаного;
  • завершення всіх розпочатих справ — існує народна прикмета, згідно з якою якщо цього дня залишити невимитий посуд чи не закінчити прибирання, то весь рік на людину сипатимуться неприємності;
  • готування страв на святковий стіл — хоча ще триває Великий піст, потрібно подумати про Великдень. Тому в Чистий четвер вже починали пекти паски і фарбувати яйця, однак нічого з цього ще їсти не можна.

Дуже важливим обрядом на Чистий четвер вважається купання себе й рідні, яка сама не може це зробити (діти, люди похилого віку, інваліди). Віряни роблять це на згадку про те, як Спаситель омив ноги своїм апостолам перед Тайною вечерею.

Народні прикмети

  • Якщо погода сонячна, то до кінця весни вже буде тепло.
  • А ось якщо йде дощ, тоді до літа буде погана погода.

Що не можна робити в Чистий четвер

Серед вірян існує чимало заборон, які стосуються цієї дати, але не всі вони схвалені Церквою. Наприклад, якщо вас цікавить, чи можна стригтися в Чистий четвер, то відповідь — так. Навіть потрібно це зробити, адже це свого роду оновлення людини. Разом із волоссям вона "відстригає" невдачі і хвороби.

Чи можна садити картоплю в Чистий четвер? Якщо погода дозволяє це робити, то, звичайно, можна. Взагалі, серед наших предків існувало повір'я, якщо посадити цього дня картоплю, то вона дасть надзвичайно багатий урожай.

Чи можна шити в Чистий четвер? Так, можна. Взагалі будь-яка фізична праця цього дня дозволяється Церквою. Адже триває приготування до Великодня і роботи дуже багато.

Тоді що ж робити не можна:

  • позичати гроші;
  • лінуватися;
  • лаятися і сваритися;
  • залишати в оселі брудні речі;
  • лихословити;
  • вживати непісні страви.

Коли купатися в Чистий четвер

Існують певні правила, коли і як купатися в Чистий четвер. Їх обов'язково дотримуються всі віряни:

  • купатися варто ще до сходу сонця, тоді ваша душа і тіло наповняться максимальною кількістю енергії — 13 квітня 2023 року в Києві сонце зійде о 05:07, тому заплануйте купання ще до п'ятої ранку;
  • на Чистий четвер вмиваються водою зі срібної ложки чи іншого срібного предмету — так ви отримаєте здоров'я і красу на цілий рік;
  • під час купання на Чистий четвер молитва є обов'язковою — так людина змиває всі свої гріхи. Під час молитви заведено звертатися до Божої Матері та Ісуса Христа, а також до свого ангела-охоронця;
  • купатися краще стоячи, щоб вода стікала по всьому тілу — тоді вона гарно омиє людину;
  • обирайте прохолодну воду — вважається, що тоді душа й тіло краще очистяться від гріха і бруду.

Молитва в Чистий четвер

Якщо ви хочете повністю змінити свою долю, варто читати таку молитву:

Ангеле Божий, Хранитель моєї дyші і мого тiла! Істинно прошу Тебе: не покинь мене в гріху, будь зі мною поруч і не віддай бiсам безсмepтний дух мій. Стримай мене від слабкості і немочі, приборкай вільність мою і направ мене на шлях смирення й істинної віри в Господа. І вдень, і вночі, і в щасті, і в смутку не залиш мене і йди зі мною в Царство Небесне. Амінь.

А ось під час купання читають інші слова:

Як сповіді очищають, як вода бруд змиває, так і ти, Четвер, чистим будь, очисти мене, раба (у) Божого (у), від всякого зла, від образи, від неслухняності, від чужої хули, від поганої поголоски, від злих розмов, від марних суперечок в ім'я Отця і Сина і Святого духа. Амінь.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чистий четвер 2023 року: коли купатися, що не можна робити, сильна молитва 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
23.03.2023 845
Еще материалы раздела «Суспільство»