НОВИНИ ДНЯ: Прогноз погоди на 19 березня: де в Україні буде дощ і мокрий сніг  Частина "вагнерівців" виїхала з Білорусі. "Гаюн" назвав можливу причину  Хто з військовозобов'язаних може законно відмовитися від повістки – пояснення юристки  Вибух військового вертольота у Придністров’ї: експерт прогнозує повну втрату боєздатності сепаратистів  На заході сніг та ожеледиця, на решті територій дощитиме: погода на 19 березня  Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Timesвсі новини дня
Політика
Світ
23.03.2023 446

Про що домовились Сі Цзіньпін і Путін: експерти про підсумки візиту лідера Китаю до РФ

Лідера КНР цікавлять економічні преференції союзу з Кремлем.

bf763f8ebaa05cf0b3258af81b60d18c_23.03.23

Лідер Китаю Сі Цзіньпін завершив триденний візит до Москви, де він проводив переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

Ключовими темами стали війна в Україні і посилення економічної співпраці КНР і Росії.

Про що домовились Пекін і Москва, чи допоможе Сі Цзіньпін Путіну у війні проти України, чого очікувати від "мирного плану" КНР - ТСН.ua зібрав думки експертів.

"Проросійський нейтралітет" і військова допомога

Сі Цзіньпін буде утримуватись від постачання Путіну наступальних озброєнь, хоча, можливо, надаватиме незначну військову допомогу через треті країни.

До такого висновку дійшов в інтерв'ю ТСН.ua військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак.

"Я думаю, Сі Цзіньпін приїхав послухати Путіна і його оточення, що взагалі відбувається на лінії фронту. Так, в нього є вся інформація від своєї розвідки, супутників, але важливо почути безпосередньо від однієї зі сторін. Йому розповідають перспективи - скільки часу знадобиться, як воно просувається, а китайський очільник звіряє цю інформацію з даними своєї розвідки, дипломатичними, політичними, військовими каналами і співставляє для себе, щоб повністю скласти картину всесвіту. Хотів дізнатися, скільки Росія ще планує вести цю війну, що Китай потенційно може отримати від співпраці з РФ, оскільки він розуміє, що Росія зараз дуже сильно залежить від політичної позиції Китаю", - зазначив експерт.

На його думку, сьогодні співпраця Росії та Китаю "вкладається у фразу проросійський нейтралітет".

"Надавати військову допомогу, яку очікує Росія, у вигляді авіації, артилерійських систем, систем залпового вогню, Китай не буде. Шоломи, броніки, одяг передають. Можливо, ще будуть супутникові знімки території України, але не від уряду Китаю, а від приватних компаній. А уряд буде розводити руками - ми ні до чого. Можливо уряд через треті країни і приватні компанії буде допомагати "Мавіками" - безпілотниками, невеликими атакуючими дронами", - вважає Ступак.

Чи розпочне Китай повномасштабний лендліз

На сьогоднішній день збільшується ймовірність того, що Китай буде приховано озброювати режим Путіна.

Таку думку висловив в інтерв'ю ТСН.ua дослідник тайванського Інституту з досліджень національної оборони та безпеки Юрій Пойта.

"Китай навряд чи постачатиме повномасштабний лендліз Російській Федерації. Він, звичайно, буде робити це приховано. Це можуть бути не цілісні зразки озброєння і військової техніки, а компоненти, невеликі засоби, боєприпаси. Воно вже відбувається частково. Якщо воно буде нарощуватись, воно на перших етапах буде проводитись через треті країни - Іран, Білорусь, Північна Корея... Ймовірність цього збільшується. Але, напевно, воно ще не досягнуло рівня, щоб Китай прийняв таке рішення", - каже експерт.

На запитання, чи посилилась сьогодні васальна залежність РФ від Китаю, Пойта відповів:

"З моєї точки зору, немає значення, в яких вони відносинах - васальних чи рівноправних, тому що це не знімає небезпеки, яку Російська Федерація несе Україні і не знімає допомоги, яку Китай все більше надає РФ".

Сі намацує "слабкі точки" Путіна

Сі Цзіньпін намагається підштовхнути Путіна до китайського плану мирного врегулювання в Україні.

Таку думку в ексклюзивному інтерв'ю ТСН.ua висловила російська політична аналітикиня Ольга Курносова.

"Мені здається, що зараз Сі Цзіньпін намацує "слабкі точки" у Путіна, щоб змусити його почати рухатися за китайським планом мирного врегулювання. Мені здається, Сі Цзіньпін хотів би якось військову ситуацію звести нанівець. На мою думку, візит насамперед про це, тому такі довгі переговори", - вважає експертка.

На її думку, Китай цікавить не союз з Кремлем, а економічні преференції – вигоди від дешевих російських вуглеводнів та видобутку інших копалин.

"Є одна теза, яка Китаю абсолютно зрозуміла - у них складна ситуація з Тайванем, відповідно, вони не підтримують сепаратистські настрої будь-де. Тому підтримати Росію у цій ситуації вони, в принципі, не можуть. Це порушить їхнє власне уявлення про те, як усе має розвиватися. Тому вони ніколи не визнають російських претензій на українські території", - переконана Курносова.

"Мирний план" КНР

Сі Цзіньпін розуміє, що Путін не здатен виграти війну проти України, але водночас не зацікавлений у розгромі РФ. Тому він пропонує свій "мирний план".

Таку думку висловив колишній радник керівника Офісу президента та міністра внутрішніх справ Віктор Андрусів.

"Суть мирного плану Китаю – заморозити ситуацію. Станом на зараз Сі просто відправив сигнал світові, що не дасть розгромити Путіна", – пояснив він.

"Сі Цзіньпін розуміє, що внаслідок розгрому РФ там відбудеться революція, Путін втратить владу, і скоріше за все нова влада буде прозахідна, тому китайський вплив на Росію буде зменшено. Саме тому він поспішив продемонструвати підтримку Путіну і висловив впевненість про його переобрання", – заявив Андрусів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Про що домовились Сі Цзіньпін і Путін: експерти про підсумки візиту лідера Китаю до РФ 5.00 5 1
Політика / Світ
23.03.2023 446
Еще материалы раздела «Світ»