<
НОВИНИ ДНЯ: Сніг не лише в Карпатах. Синоптик дала прогноз на 19 квітня в Україні  Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвервсі новини дня
Політика
Україна
23.03.2023 439

Оцінка вартості повоєнної відбудови України значно зросла: з чим це пов’язано

На відновлення України після російського вторгнення потрібна сума, яка більш ніж в 2,5 раза перевищує ВВП нашої держави минулого року.

8c272e4759c5b41a87879059bc328d9f_23.03.23

Згідно з новим дослідженням Всесвітнього банку, ООН, Європейського Союзу, на відновлення України після вторгнення, розпочатого Росією рік тому, знадобиться щонайменше 411 мільярдів доларів. Це в 2,6 раза більше, ніж валовий внутрішній продукт нашої держави 2022 року. Пише ТСН. 

Про це повідомляє Reuters.

Опублікована в середу, 22 березня, оцінка охоплює період в один рік від початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року та визначає пряму фізичну шкоду, завдану інфраструктурі та будівлям, вплив на життя людей і засоби до існування, а також вартість реконструкції.

Сума в 411 мільярдів доларів є різким переглядом порівняно з попередньою оцінкою в 349 мільярдів доларів, висунутою Світовим банком у вересні минулого року.

Порівняно з попередніми оцінками, найбільший перегляд було здійснено щодо потреб в енергетичному секторі, де збитки зараз уп’ятеро вищі, ніж у червні 2022 року, стверджує Cвітовий банк. Найбільший приріст спостерігався у прифронтових регіонах, як-от Донецька, Харківська, Луганська та Херсонська області, які були переважно об’єктами російських ракетних атак, починаючи від жовтня.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що оцінки Світового банку не включають дані про збитки, завдані інфраструктурі, будинкам і підприємствам на територіях, які зараз окуповані російськими військами.

Нова оцінка з’явилася через день після того, як Міжнародний валютний фонд (МВФ) оголосив про досягнення домовленості з українським урядом щодо чотирирічної угоди на загальну суму 15,6 мільярда доларів. Угода з МВФ може дозволити владі в Києві отримати додаткову допомогу на мільярди доларів від інших організацій після того, як її схвалить Рада директорів МВФ найближчими тижнями.

Відповідно до швидкої оцінки нагальних потреб, Україні знадобиться 14 мільярдів доларів на першочергову реконструкцію 2023 року, що вимагатиме фінансування на 11 мільярдів доларів понад те, що передбачено в бюджеті України на цей рік. Близько 22% потреб у реконструкції припадає на транспортний сектор, 17% – на житловий сектор, 11% – на енергетику та 7% – на сільське господарство.

Нагадаємо, український уряд формує електронну мапу України, де фіксуються всі збитки, завдані війною.

Оценка материала:

5.00 / 2
Оцінка вартості повоєнної відбудови України значно зросла: з чим це пов’язано 5.00 5 2
Політика / Україна
23.03.2023 439
Еще материалы раздела «Україна»