НОВИНИ ДНЯ: Міноборони РФ змінило командувача ЧФ для захисту кораблів від ударів ЗСУ, - ISW  В Україні 19 березня переважатиме дощова та прохолодна погода  Путін перемагає у виборах у РФ з "рекордним" результатом, - ЦВК  Чи застосує Вашингтон ленд-ліз для України: британський полковник розповів про настрої в США  Путін залякує, проте сам боїться війни з НАТО: в Європі пояснили, навіщо диктатор "сіє страх" на Заході  Коли прийде весняне тепло: прогноз погоди в Україні на п'ять днів  Атака на нафтопереробну галузь Росії: удари українських дронів можуть спричинити кризу — експертвсі новини дня
Політика
Україна
24.03.2023 3688

Скільки служити мобілізованим: ВР внесла зміни до закону про військовий обов'язок

Наразі закон готують на підпис спікерові парламенту Русланові Стефанчуку і президенту України Володимиру Зеленському.

8eb2fc19572e942bafb0578748b90d75_24.03.23

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому проєкт закону №8169 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та проходження військової служби", який, зокрема, передбачає те, що термін військової служби для мобілізованих визначатиметься окремим рішенням президента.

Про це стало відомо з картки законопроєкту. Пише ТСН. 

Цим законопроєктом Рада, зокрема, внесла зміни до закону про військовий обов'язок і військову службу та уточнила терміни служби для мобілізованих.

Відповідно до ухвалених змін ч. 7 ст. 23 цього закону, "громадяни, яких призвано на військову службу, мають наступні строки військової служби в календарному обчисленні: (...) для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, – до термінів, визначених рішенням Президента України, в тому числі у зв’язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації”.

Раніше в законі було вказано – “до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію”.

Ба більше, як зазначено на сайті парламенту, цей законопроєкт врегулює "деякі норми щодо встановлення, зміни або припинення правових відносин між державою та громадянами України в питаннях виконання останніми військового обов’язку, зокрема пов’язаних із підготовкою громадян до військової служби, їх припискою до призовних дільниць, призовом на військову службу та проходженням ними строкової військової служби".

Також ініціативою передбачено:

  • запровадження випробування після прийняття на військову службу за контрактом;
  • установлення строків проходження військової служби за контрактом від 1-го до 10-ти років через виключення відповідного положення щодо шестимісячного строку;
  • узгодження положення статті про звільнення військовослужбовців із військової служби з раніше ухваленими законами.

Раніше юрист пояснював правила бронювання працівників для ІТ-компаній. Фірми отримують право на бронювання, втім, є обмеження.

Оценка материала:

5.00 / 3
Скільки служити мобілізованим: ВР внесла зміни до закону про військовий обов'язок 5.00 5 3
Політика / Україна
24.03.2023 3688
Еще материалы раздела «Україна»