<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloomberg  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Яка кількість населення в Україні буде 2050 року: демографи шокували прогнозом  Наближений до Путіна олігарх виведе частину бізнесу з Росії через вплив санкцій  Новий закон про мобілізацію: хто втратить відстрочку та які зміни для її отримання  Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішаєвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
24.03.2023 1209

Вчені розшифрували ДНК Бетховена, але не змогли точно встановити причину його смерті

Причиною смерті музиканта могли стати кілька причин.

2f8efe29f183cddbb4c2a5f55d27fe20_24.03.24

Групі вчених із Кембриджського університету вдалося розшифрувати ДНК німецького композитора Людвіга ван Бетховена, проте вони не змогли точно визначити причину його передчасної смерті. Пише ТСН. 

Про це пише AFP.

Група дослідників на чолі з Трістаном Беггом проаналізувала пасма волосся Бетховена, яке зберігалося в приватних колекціях (всього пасмів було 8, але автентичними були визнані лише 5), і на основі генної секвенції дійшла висновку про те, на які які ахворювання страждав композитор.

Бетховен народився 1770 року і до 30 років почав втрачати слух, а у віці 48 років втратив його майже повністю. Однак він продовжував писати музику, проте грати на фортепіано вже не міг.

Композитор помер у Відні 1827 року у віці 56 років.

Дослідники з'ясували, що Бетховен мав генетичну схильність до захворювань печінки (це посилювалося пристрастю до алкоголю), а наприкінці життя він був інфікований гепатитом В.

За словами Трістана Бегга, вивчивши записи композитора за останні 10 років його життя, вчені дійшли висновку, що Бетховен регулярно вживав алкоголь, але обсяги споживання важко оцінити.

"Якщо вживання алкоголю було значним протягом тривалого часу, то в сукупності з генетичною схильністю це могло стати причиною цирозу", - вваєають вчені.

Водночас генетичний аналіз зразків волосся композитора не пролив світло на причини його прогресуючої глухоти.

Нагадаємо, вчені з Американського хімічного товариства заявили про те, що їм вдалося розкрити таємницю звучання скрипок Антоніо Страдіварі, які вважаються одними з найкращих подібних інструментів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вчені розшифрували ДНК Бетховена, але не змогли точно встановити причину його смерті 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
24.03.2023 1209
Еще материалы раздела «Суспільство»