НОВИНИ ДНЯ: Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Timesвсі новини дня
Політика
Україна
25.03.2023 610

Виїзд за кордон під час воєнного стану: ДПСУ дала відповідь, чи можуть виїжджати студенти

Чи можуть виїжджати за кордон здобувачі передвищої та вищої освіти, асистенти–стажисти, аспіранти та докторанти — відповідь Державної прикордонної служби України.

7783227686c1fd1712ed5540922b33d_25.03.23

Офіційна позиція Державної прикордонної служби щодо виїзду студентів-чоловіків залишається незмінною. Пише ТСН. 

Оскільки в Україні триває воєнний стан, а Постанова КМУ від 27 січня 1995 року № 57 містить заборону на виїзд студентів та аспірантів, стажистів, докторантів як іноземних вищих навчальних закладів, так і українських вишів, виїзд таким студентам чи аспірантам за кордон заборонено.

Ця позиція підтверджена роз’ясненням, наданим на офіційному сайті Державної прикордонної служби від 2 лютого 2023 року.

Як зазначається в роз'ясненні:

"Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти–стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Але "дана категорія громадян не має права виїжджати за кордон, через те, що ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а не в частині першій цієї статті".

Тобто в разі вступу до іноземного ВНЗ українці отримують право на відстрочення від мобілізації, але за кордон прикордонники не випустять.

Останнім часом студенти намагаються в судовому порядку оскаржувати відмову в перетині кордону, посилаючись на те, що вони мають право на виїзд як «військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації». Як зазначають юристи, теоретично це можливо, але лише в судовому порядку.

Оценка материала:

5.00 / 1
Виїзд за кордон під час воєнного стану: ДПСУ дала відповідь, чи можуть виїжджати студенти 5.00 5 1
Політика / Україна
25.03.2023 610
Еще материалы раздела «Україна»