<
НОВИНИ ДНЯ: Коли Поливаний понеділок 2024 року: дата, історія та звичаї свята  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Україна посилить дальні удари по Росії – командувач британської армії  Які дріжджі найкраще використовувати для випікання паски  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істерицівсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
26.03.2023 567

Землю вразив найсильніший за останні роки сонячний шторм

У ніч на 24 березня несподіваний сонячний шторм посилив полярні сяйва в США та Європі, небесне явище можна було спостерігати навіть з півдня Нью-Мексико та Аризони.

Про це повідомляє ЛІГА.net з посиланням на Space.com.

Шторм, класифікований на чотири бали за п’ятибальною шкалою, яку використовує Національне управління океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA), змусив компанію Rocket Lab відкласти запуск своєї ракети Electron на 90 хвилин. Космічні синоптики не помітили наближення шторму, оскільки він був спричинений непомітним сонячним виверженням.

Астрофотографи змогли зафіксувати полярне сяйво не лише у Канаді, на Алясці та на півночі Європи, а й південніше – ближче до мексиканського кордону США.

Полярні сяйва викликаються взаємодією між зарядженими частинками, що витікають із Сонця у вигляді сонячного вітру, і молекулами в атмосфері Землі. Оскільки лінії магнітного поля планети спрямовують сонячні частинки до полюсів, більшість проявів полярного сяйва видно лише на дуже високих широтах.

Коли потужні спалахи сонячного вітру відразу вражають Землю, полярні сяйва можуть розповсюджуватися в напрямку екватора. Під час найсильніших сонячних бур в історії полярні сяйва спостерігалися на півдні аж до Багамських островів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Землю вразив найсильніший за останні роки сонячний шторм 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
26.03.2023 567
Еще материалы раздела «Суспільство»