НОВИНИ ДНЯ: Які свята у квітні 2024 року: як працюватимуть і відпочиватимуть українці  На тлі потепління. Синоптики попередили, де до кінця робочого тижня пройдуть дощі  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Смачні батуринські коржики за 110-літнім рецептом: такими ласували гетьмани  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Франція найближчим часом зможе передати Україні майже 80 установок Caesar  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхивсі новини дня
Бізнес
Економіка
26.03.2023 337

В НБУ обіцяють більше не вдаватись до небезпечного друку грошей

Україна більше не вдаватиметься до монетарного фінансування економіки способом друку грошей для фінансування війни проти Росії.

Про це заявив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв’ю Financial Times.

За його словами, це «створило величезні ризики для макрофінансової стабільності», коли минулого року банк був змушений друкувати мільярди гривень, аби закрити дефіцит бюджету.

«Це було швидке лікування, але дуже небезпечне», — додав Пишний.

Він зазначив, що метою НБУ зараз є поглинання надлишкової ліквідності шляхом посилення резервних вимог і поступове повернення до плаваючого обмінного курсу.

Пишний сказав, що МВФ зробив «революційну» зміну політики, погодившись надати позику Україні в період надзвичайної економічної невизначеності, викликаної вторгненням Росії.

Видання зазначає, що припинення монетарного фінансування, використання внутрішніх ринків облігацій і заходи щодо збільшення податкових надходжень були закладені в угоду з МВФ.

Економісти побоювалися, що Україна може потрапити в гіперінфляційну спіраль минулого року через друк грошей, щоб компенсувати затримку виплати фінансової допомоги від ЄС.

Критики стверджують, що замість цього уряд мав затягнути пояси, зробити позики в українських банків і підвищити податки та митні збори.

Керівник НБУ підкреслив, що угода з МВФ допоможе «забезпечити, щоб коаліція донорів взяла на себе зобов’язання надати допомогу в розмірі близько 40 мільярдів доларів» цього року.

Оценка материала:

5.00 / 2
В НБУ обіцяють більше не вдаватись до небезпечного друку грошей 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
26.03.2023 337
Еще материалы раздела «Економіка»