<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Бізнес
Економіка
28.03.2023 295

Україна більше не буде вдаватися до "небезпечного" друкування грошей, - глава НБУ

Україна більше не буде вдаватися до "небезпечного" друкування грошей для фінансування державних видатків.

_pishniy__facebook_com_nationalbankofukraine_650x410_28.03.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву глави Нацбанку Андрія Пишного в інтерв’ю Financial Times.

За словами глави Нацбанку, друкування мільярдів гривень, щоб закрити дефіцит бюджету, спричинило величезні ризики для макрофінансової стабільності країни.

"Це був швидкий засіб, але дуже небезпечний", - наголосив Пишний.

Зазначається, що міністерство фінансів тоді не бажало виходити на внутрішні ринки облігацій або збільшувати доходи.

Пишний своєю чергою підкреслив, що метою НБУ є поглинання надлишкової ліквідності за допомогою жорсткіших резервних вимог і поступове повернення до плаваючого обмінного курсу.

Після "небезпечного" друкування грошей, НБУ змінило курс, проклавши шлях до отримання кредиту в розмірі 15,6 млрд доларів, про який МВФ і Київ домовилися минулого тижня, але який все ще потребує схвалення виконавчої ради фонду..

Глава НБУ додав, що угода з МВФ допоможе "гарантувати, що коаліція донорів візьме на себе зобов'язання надати допомогу в розмірі близько $40 млрд" вже цього року.

Він також сказав, що НБУ наступного місяця перегляне свій прогноз зростання ВВП у 2023 році до 0,3% після 30-відсоткового падіння за минулий рік, що відображає вплив російських ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України взимку.

Нагадаємо, вчора уряд України схвалив меморандум з МВФ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Україна більше не буде вдаватися до "небезпечного" друкування грошей, - глава НБУ 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
28.03.2023 295
Еще материалы раздела «Економіка»