<
НОВИНИ ДНЯ: Путіну вистачить тижня: в ГУР назвали країни, на які може напасти Росія  Штрафом не обмежитися. Є 14 причин, через які водії можуть залишитися без прав  Літній наступ Росії. Де та коли Москва може нанести новий удар  Домашній соус "Песто": справжній смак Італії усього за 5 хвилин  Українським студентам дозволили виїзд за кордон: названо умови  Українці масово виїжджають із кількох країн ЄС: дані Євростату  Правила проходження ВЛК змінились: у Міноборони описали механізмвсі новини дня
Політика
Україна
29.03.2023 673

Коли саме військкоми можуть вимагати показати документи: спочатку паспорт, потім — повістка

Повістки можуть видавати лише після надання документа, що підтверджує особу. Чи можуть військкові зупиняти громадян та перевіряти особисті дані

72e48940b1acce855e5e4ee52231c94b_29.03.23

Хто може перевіряти документи

Згідно з затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1456 "Порядком перевірки документів в осіб, огляду речей, транспортних засобів, багажу та вантажів, службових приміщень і житла громадян під час забезпечення заходів правового режиму воєнного стану" право на проведення перевірки документів в осіб надано відповідним уповноваженим особам Національної поліції, СБУ, Національної гвардії, Держприкордонслужби, ДМС, Держмитслужби та Збройних Сил, які визначені в наказі коменданта. Пише ТСН. 

Як зазначає адвокатка Катерина Аніщенко, перевіряти документи військкоми можуть, "якщо у наказі вказано, що працівники територіальних центрів комплектування мають право на перевірку документів. Разом з цим, аудіо- і відеофіксація житла громадян та їхніх особистих речей здійснюється уповноваженими особами лише за згодою громадян".

За словами юриста Сергія Савинського, якщо представники ТЦК зупинили на вулиці з метою перевірки документів, потрібно попросити їх надати інформацію про свої повноваження. Підтвердити їх повноваження можуть:

  • Службове посвідчення або інший документ, який підтверджує їх приналежність до підрозділу, визначеного в наказі коменданта.
  • Копія наказу коменданта, яким визначено підрозділи, які мають право на перевірку документів.

Які законні підстави для того, щоб зупинити особу для перевірки документів

"Просто так зупинити на вулиці з метою перевірки документів є незаконними діями та такими, що суперечать вимогам Постанови КМУ від 29 грудня 2021 р. № 1456", — каже Катерина Аніщенко.

Для перевірки документів потрібна одна з наведених підстав:

  • Особа має зовнішні ознаки, схожі на ознаки особи, яка перебуває в розшуку, або безвісно зниклої особи.
  • Існує достатньо підстав вважати, що особа вчинила або має намір вчинити правопорушення.
  • Особа перебуває на території чи об’єкті зі спеціальним режимом.
  • В особи є зброя, боєприпаси, наркотичні засоби та інші речі, обіг яких обмежений або заборонений або для зберігання, використання чи перевезення яких потрібен дозвіл, якщо встановити такі права іншим чином не можливо.
  • Особа перебуває в місці вчинення кримінального, адміністративного правопорушення або дорожньо-транспортної пригоди, іншої надзвичайної події
  • Порушення особою відповідних заборон, введених на території, де запроваджено правовий режим воєнного стану.

Як роз'яснюють юристи, якщо уповноваженою особою не надано посвідчення особи, наказу коменданта, який підтверджує надання відповідних повноважень, а також не зазначено підстави проведення перевірки документів, громадяни мають право не надавати документи для перевірки.

Оценка материала:

5.00 / 1
Коли саме військкоми можуть вимагати показати документи: спочатку паспорт, потім — повістка 5.00 5 1
Політика / Україна
29.03.2023 673
Еще материалы раздела «Україна»