НОВИНИ ДНЯ: Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Україні  Як Україна може досягти ядерного паритету з РФ: нардеп назвав три шляхи  28 березня в Україні стане ще тепліше, у кількох областях - дощі всі новини дня
Політика
Україна
30.03.2023 1472

"Лавру перетворили на бізнес-імперію": у ПЦУ висловились про виселення УПЦ МП

Священик ПЦУ прокоментував вивезення з Києво-Печерської Лаври ікон.

bcac832a612a0ee1f707e36298338885_30.03.23

Українська православна церква Московського патріархату перетворила Києво-Печерську Лавру на бізнес-імперію. Пише ТСН. 

Про це в ефірі "1+1" під час всеукраїнського телемарафону заявив священик Православної церкви України Георгій Коваленко.

Коментуючи виселення духовенства УПЦ МП з Лаври, священик ПЦУ зазначив:

"Мене вражає історія, коли зі стін знімається ікона і виноситься. Уявіть собі - ви принесли в якийсь храм подарунок, пожертвували ікону, потім ви втратили віру чи навернулися в іншу релігію. Ви ж не приходите і не говорите - а ну поверніть мені ту ікону, яку я вам жертвував. Ви ж ікону жертвуєте не людині, а Лаврі. Людина, яка принесла в Лавру щось - вона ж не владиці Павлу це жертвувала, не якомусь конкретному монаху, а через цих людей жертвувала Богові. Мені здається, це дуже показова історія. Монах дає обітницю відмови від майна, монах нічого не має. Навіщо виносити, навіщо за нього чіплятися? Якщо це робилося для Бога, то хай для Бога і залишається".

За словами Коваленка, "це результат в тому числі і такого ставлення до святинь".

"Святиня перетворилася на бізнес-імперію для однієї чи декількох людей. Лавра перетворилася на місце, де виробництво розбудували, де крамничок на квадратний кілометр велика кількість", - наголосив він.

Нагадаємо, 29 березня УПЦ МП має остаточно залишити Києво-Печерську Лавру. Після розірвання договору на оренду території Лаври в УПЦ МП було 20 днів на виселення.

Увесь цей час на території національного заповідника працювала комісія Міністерства культури, яка перевіряла, чи всі цінності на місці. 30 березня розпочне роботу ще одна комісія, що розпочне передавати майно від монастиря до держави.

У середу поліція перевіряє вміст багажників усіх машин, які виїжджають з території Лаври, щоб не допустити вивезення святинь і мощей.

Частина священиків УПЦ МП назвали виселення з Лаври протизаконним і заявили, що виїжджати не збираються.

Зазначимо, що УПЦ продовжує формально заявляти про "незалежність" від Москви, хоча нещодавно офіційна експертиза підтвердила її церковно-канонічний зв'язок з Російської православною церквою.

Оценка материала:

5.00 / 3
"Лавру перетворили на бізнес-імперію": у ПЦУ висловились про виселення УПЦ МП 5.00 5 3
Політика / Україна
30.03.2023 1472
Еще материалы раздела «Україна»