<
НОВИНИ ДНЯ: Коли фронт відчує американську допомогу? Оптимістичний і песимістичний сценарії  Боррель пояснив, чому США не збиватимуть російські ракети над Україною  Місія Juno NASA відобразила вулканічний світ супутника Юпітера  "Погрілися, пора померзнути": синоптик прогнозує потужну негоду в Україні  Як F-16 вплинуть на перебіг війни в Україні: Євлаш пояснив  "Погрілися, пора померзнути": синоптикиня уточнила прогноз погоди в Україні на четвер  Синоптик назвала точну дату, коли в Україні очікуються заморозкивсі новини дня
Політика
Європа
31.03.2023 993

Українці у Польщі від 1 квітня зможуть податись на отримання карти побиту: що потрібно зробити

Посвідка на тимчасове проживання в Польщі дасть українським біженцям довгострокові гарантії на легальне перебування та працевлаштування в Польщі.

530c9de984947a54cf63cd17b0b56542_31.03.23

Від 1 квітня українські біженці в Польщі, які мають польські ідентифікаційні коди щодо свого прибуття до Польщі після 24 лютого 2022 року (PESEL UKR), можуть подавати документи на дозвіл на тимчасове перебування (так звана “карта побиту”). Пише ТСН. 

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на міграційну платформу EWL.

Подати документи на отримання карти побиту можуть усі українці, які прибули після 24 лютого 2022 року. Проте отримати посвідку можуть тільки ті громадяни України, які офіційно працевлаштовані в Польщі, виконують висококваліфіковану роботу (науковці, інженери, працівники ІТ-сфери тощо) або відкрили підприємницьку діяльність.

Отримати таку посвідку не зможуть ті українці, які ведуть бізнес в Україні або працюють дистанційно в Україні, але перебувають у Польщі.

“Наразі 82% українських біженців знайшли роботу в Польщі, влаштували дітей у садки, школи та університети, відкрили свій бізнес і отримують у Польщі освіту. Тому після закінчення війни вони можуть певний час залишатися в Польщі, щоби завершити свої справи, якщо вони навіть вирішили повернутися в Україну”, — зазначила керівниця відділу легалізації міграційної платформи EWL Марія Кузенко.

Карта побиту дає українським біженцям доступ до польського ринку праці на термін видачі посвідки (максимально до 3 років), можливість міняти роботодавця без необхідності отримання нової карти побиту, а також вільні поїздки до інших країн Європи.

Відмова у видачі карти побиту можлива у разі, якщо громадянин України неправильно заповнив анкету чи подав неповний пакет документів. Наразі відсутня можливість подачі документів онлайн.

Із 3 млн громадян України, які наразі перебувають у Польщі, приблизно третина прибула після 24 лютого минулого року.

Нагадаємо, раніше на офіційній сторінці уряду Польщі повідомили про спрощення процедури для отримання карти побиту для українців, які прибули до країни після повномасштабного вторгнення РФ.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українці у Польщі від 1 квітня зможуть податись на отримання карти побиту: що потрібно зробити 5.00 5 1
Політика / Європа
31.03.2023 993
Еще материалы раздела «Європа»