<
НОВИНИ ДНЯ: Україні потрібно поповнити армію новими людьми: Годжес пояснив навіщо  Путін веде Росію до неминучого самознищення: що на це вказує вже зараз  Кожен водій має робити це перед виїздом, інакше – штраф  Салат із курячим філе, омлетними млинцями та огірками: оригінальний рецепт  Графік проведення НМТ у 2024 році. Як проходитиме та що варто знати випускникам  Заморозки повертаються до України: де та коли буде "мінус"  В Україні побільшало мільйонерів: у Раді повідомили деталівсі новини дня
30.03.2023 623

Експерти спрогнозували, на скільки подорожчають яйця до Великодня

В Україні напередодні Великодня очікується підвищення цін на продукти. Зокрема, подорожчання не омине і традиційний продукт великоднього кошика – яйця.

Старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Інститут аграрної економіки Світлана Пашко розповіла «24 каналу», як може змінитися ціна на яйця перед Великоднем.

Пашко зауважила, що ціни на яйця, які найбільше купують до щорічних свят – Різдво, Новий рік, Великдень, традиційно підвищуються.

«Торік у квітні, на який припали великодні свята – 24 квітня – ціна на яйця становила 36 гривень за десяток. Цього року Великдень святкуватимуть того ж місяця – 16 квітня. Але вже станом на кінець березня 2023 року ціна на яйця досягла рівня 71-74 гривень за десяток. Тобто порівняно з минулорічним періодом підготовки до великодніх свят ціна зросла у 2,1 раза», – сказала вона

Експертка наголосила, за три місяці поточного року середня ціна на яйця закріпилася і є високою та стабільною.

Науковці з Інституту аграрної економіки прогнозують, що очікується невелике зростання цін на яйця напередодні великодніх свят – у діапазоні 5-7%, адже вони й так надто високі.

Пашко пояснила, що зростання ціни на курячі яйця закономірно призводить до скорочення їх споживання, особливо при зниженні купівельної спроможності населення. Та додає, що внутрішній попит скорочується в міру продовження повномасштабної агресії Росії проти України. Воєнний стан в країні триває і залишиться до Великодня.

«Купівельна спроможність середнього українця дуже обмежена особливо в постраждалих областях, де проходили бої з російськими окупантами, тому при підготовці до Великодня українці змушені будуть економити», – резюмувала вона.

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерти спрогнозували, на скільки подорожчають яйця до Великодня 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
30.03.2023 623
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»