<
НОВИНИ ДНЯ: Буданов розкрив план зі знищення путінської армії в Україні  Допомога Україні від США: згідно з законопроєктом американська влада має розробити довгострокову стратегію підтримки  Перед вихідними дощів в Україні поменшає, але тепліше не стане  Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  Україну накрило сильне похолодання: де 19 квітня будуть дощі, сніг та заморозки  Чехія планує передати Україні півтора мільйона снарядів до кінця року, - прем'єрвсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
05.04.2023 310

Війна завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів, - ЮНЕСКО

Повномасштабна війна Росії проти України завдала шкоди об’єктам культурної спадщини країни приблизно на 2,6 мільярда доларів.

imgonline_com_ua_resize_mkmnawkmrspp_650x410_05.0423

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на CNN.

"Станом на 24 лютого 2023 року загальна вартість збитку від ідентифікованих активів оцінюється у 2,6 мільярда доларів", - йдеться у звіті ЮНЕСКО.

Зокрема, приблизно 1,7 мільярда доларів із цих витрат прийшлося на "історичні міста, будівлі та місця, наповнені визнаними культурними/соціальними цінностями", 650 мільйонів доларів на туристичні об’єкти, 143 мільйони доларів на "рухомі культурні цінності та колекції, сховища культури" та 150 мільйонів доларів на "будівлі/майстерні/ательє, присвячені культурним і креативним індустріям".

Найбільш постраждалим регіоном в Україні стала Харківська область, яка зазнала 30% загальної шкоди своїм культурним цінностям, додається у звіті. Збитки оцінюються приблизно в 15,2 мільярда доларів, що включає втрати доходів від туризму, мистецтва, спорту, розваг, відпочинку, культурної освіти, творчих і культурних індустрій.

"Війна суттєво вплинула на розмаїття та багатство культури та культурної спадщини в Україні, завдаючи шкоди культурній інфраструктурі та активам, зменшуючи засоби до існування для творців, носіїв та практиків культури, обмежуючи доступ до культури та перешкоджаючи здійсненню культурних прав", - зазначили в ЮНЕСКО.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло про те, що з початку повномасштабного вторгнення росіяни знищили щонайменше 553 об'єкти української культурної спадщини.

Оценка материала:

5.00 / 1
Війна завдала збитків культурній спадщині України на 2,6 млрд доларів, - ЮНЕСКО 5.00 5 1
Життя та Стиль / Суспільство
05.04.2023 310
Еще материалы раздела «Суспільство»