Бізнес
Економіка
Нацбанк пояснив причини сповільнення інфляції в Україні
Головними чинниками дезінфляції стали значна пропозиція продовольства, слабкий споживчий попит, зміцнення гривні.
Про це повідомляє НБУ у своєму щомісячному макроекономічному та монетарному огляді.
«Тривало сповільнення споживчої інфляції (до 24,9% р/р у лютому) з огляду на достатню пропозицію продовольства та пального, слабший споживчий попит, ефекти від деокупації частини Херсонщини, зміцнення готівкового курсу гривні», - йдеться у звіті.
Зокрема, сповільнилося зростання цін на крупи, борошно, олію та цукор, а також продукти їх переробки завдяки достатнім для забезпечення внутрішніх потреб торішнім врожаям зернових, олійних та цукрових буряків.
Крім того, на стримування інфляційного тиску вплинуло поліпшення ситуації в енергетиці, що дозволило бізнесу скоригувати витрати, зокрема, на електроенергію.
За оцінками НБУ, стрімко знижувалися темпи зростання цін на пальне завдяки достатнім запасам та зниженню світових цін на нафту в річному вимірі. Своєю чергою, стабілізація цін на пальне сприяла зниженню темпів подорожчання транспортних послуг, а також послабленню тиску цієї компоненти на індекс споживчих цін через вторинні ефекти.
Крім того, зростання адміністративно регульованої інфляції також стримував мораторій на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення.