<
НОВИНИ ДНЯ: Поверх має значення? Як зекономити при покупці квартири в Києві  Мобілізація в Україні: стало відомо, що буде з чоловіками, які ухиляються від проходження ВЛК  У росіян справді є план захоплення Харкова чи Сум – командувач Сухопутних військ  Заморозки і антициклон Sven: синоптик розповіла про погоду на 4 травня в Україні  Шалені черги біля ТЦК Києва: в Міноборони озвучили альтернативу тривалим очікуванням  Україна має право завдавати ударів по території Росії західною зброєю — голова МЗС Британії  Синоптикиня розповіла, чи потішить теплом погода на Великденьвсі новини дня
Політика
Світ
08.04.2023 389

Китай може змінити позицію щодо України після контрнаступу: думка експерта

Китай зайняв вичікувальну позицію і чекає на те, як закінчиться український контрнаступ. Якщо він буде вдалим, то Пекін активніше схилятиме Росію піти на поступки.

_dzinpin_gettyimages_1247967734_2_650x410_08.04.23

Про це у коментарі РБК-Україна розповів керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

"Китай зараз не буде вживати жодних дій, все буде робитися лише на рівні заяв. Що стосується перемовин, на сьогодні Китай зайняв вичікувальну позицію і він буде чекати на те, як закінчиться український контрнаступ", - сказав Мусієнко.

Експерт вважає, що якщо контрнаступ буде вдалим, то Пекін активніше схилятиме Москву піти на поступки. Але якщо Росія зможе утримати окуповані території, тоді Китай діятиме в руслі проросійської політики, щоб залишитися в хороших відносинах з Заходом і потім говорити, що вони завжди були за перемовини й поступки від Росії.

"Якщо Росії вдасться втриматися на окупованих територіях, а Захід буде демонструвати певну нерішучість, тоді Китай займатиме більше проросійську політику. Вони за всім спостерігають, екстраполюють на відносини з Тайванем і відповідно слідкують за реакцією Заходу, наскільки він далеко готовий зайти у підтримці України", - зазначив Мусієнко.

Але, за словами експерта, до моменту закінчення українського контрнаступу якихось реальних кардинальних дій, Китай навряд чи робитиме.

Нагадаємо, раніше РБК-Україна повідомляло про те, що президент Китаю Сі Цзіньпін не показав ознак зміни своєї позиції щодо війни Росії проти України після переговорів у четвер, 6 квітня, із французьким колегою Еммануелем Макроном.

При цьому Сі Цзіньпін та Макрон домовилися розпочати наполегливу роботу над досягненням миру між Росією та Україною.

Раніше у Китаї прояснили свою позицію щодо війни Україні. Там пояснили, що Пекін не засудив вторгнення, тому що нібито зрозумів заяви Росії про так звану "оборонну війну" та "проти вторгнення НАТО", а також тому, що китайський уряд вважає "корінні причини складнішими", ніж про це кажуть західні лідери.

Оценка материала:

5.00 / 1
Китай може змінити позицію щодо України після контрнаступу: думка експерта 5.00 5 1
Політика / Світ
08.04.2023 389
Еще материалы раздела «Світ»