НОВИНИ ДНЯ: Спека в Україні не втримається надовго: синоптик назвала регіони, де різко похолодає  В держдумі визнали, що чф рф програв морським дронам СБУ, - експерт  Зеленський відповів, чому РФ має успіхи на фронті і коли ЗСУ зможуть контратакувати  В Украні 2 серпня до +33°, дощитиме лише на заході  Зеленський відповів, чи допускає можливість проведення референдуму щодо територій  "Ми ламаємо голову, що робити": Зеленський відповів, чи можна подолати вето Заходу на удари по РФ  Участі Росії у другому саміті миру хочуть більшість країн, - Зеленськийвсі новини дня
Політика
Україна
08.04.2023 832

«Втратили вплив через війну»: в Україні анулювали політичну владу олігархів - Bloomberg

Активи та політична влада олігархів під час війни значно зменшилися.

9892822084c1133fc6d43c4422098231_08.04.23

Післявоєнна відбудова України залежатиме, зокрема, від прогресу у ліквідації корупції. Йдеться про клас українських олігархів, які перешкоджали розвитку України протягом її незалежності. Пише ТСН. 

Про це йдеться у матеріалі Bloomberg.

За даними видання, активи та політична влада олігархів під час війни значно зменшилися. Таким чином наша держава фактично позбулася класу мільярдерів, які перешкоджали її розвитку.

"Те, що олігархи завдали серйозної шкоди перспективам України, мало хто заперечує. Їхні дії перешкоджали іноземним інвестиціям і конкурентним ринкам. Рінат Ахметов – сталеливарний та енергетичний магнат – втратив заводи, вугільні шахти та свою політичну базу через окупацію. Згідно з індексом світових мільярдерів Forbes, його статки впали до 5,7 мільярда доларів із 15,4 мільярда із 2013 року", - зазначається у повідомленні.

Видання пише, що міжнародна група Metinvest BV, у якій він має контрольний пакет акцій, володіла величезним металургійним заводом "Азовсталь", який став останньою лінією.

Натомість, що стосується інших олігархів, то вони втратили банки, блоки платних депутатів та ЗМІ, які протягом 30 років дозволяли їм відвертати грошові потоки та руйнувати політичну репутацію України.

Також видання зазначає, що для боротьби з хабарництвом в Україні були створені нові суди та спеціальні прокуратури.

"Однак досі не вистачає очищення судової та податкової систем, а також диджиталізації державних процедур, які б забезпечили прозорість. Без цих кроків корупція в урядових міністерствах ризикує знову отруїти майбутнє України. Утримання України на шляху реформ буде мати вирішальне значення. Без доступу до ринків ЄС українські компанії не мають надії, а відгороджені від Росії, вони стануть залежними від власного надто малого ринку", - додають у повідомленні.

Тим часом російські силовики можуть створювати інформаційні умови виправдання націоналізації ресурсів олігархів на фінансування військових дій.

Оценка материала:

5.00 / 2
«Втратили вплив через війну»: в Україні анулювали політичну владу олігархів - Bloomberg 5.00 5 2
Політика / Україна
08.04.2023 832
Еще материалы раздела «Україна»