<
НОВИНИ ДНЯ: Температурні контрасти. Синоптик дала прогноз погоди на 3 липня  Сім місяців на "паузі". Коли повністю запрацює синя гілка метро у Києві  Українським водіям "світять" нові штрафи – за що можуть покарати та яка сума  Українців попередили про погіршення погодних умов – подекуди град і шквали  Відстрочка від мобілізації через інвалідність батьків: як оформити  Чи готовий Путін до переговорів цього року: Пристайко про плани диктатора  Демократи закликали Пентагон навчити більше українських пілотів на F-16, - Politicoвсі новини дня
Бізнес
Економіка
12.04.2023 484

В Мінагрополітики прогнозують зниження цін в Україні вже за місяць

Цьогорічні ціни на овочі в Україні є наслідком простих законів ринку, і подорожчання відбулося не лише в Україні. Продукти подешевшають приблизно з другої половини травня.

Про це заявив в інтерв'ю Главкому міністр агрополітики та продовольства Микола Сольський.

"Коли з’являться нові овочі в Європі та в Україні, тоді вони поступово дешевшають на полицях. Це відбудеться десь з другої половини травня", - зазначив міністр.

Наразі, за його словами, на ринок впливають інші тенденції.

"Це пов’язано з тим, що зараз на ринку мало тих же томатів, на вулиці сніг. У кінці сезону завжди менше овочів, ніж на початку, а свіжих ще не з’явилось. Логістика в Україну дорога", – зазначив міністр.

Крім того, цього року були й нестандартні ситуації, пов’язані з Туреччиною, – найбільшим постачальником томатів у Європу. Після землетрусів Туреччина мала певний період заборони на експорт овочів, доки вони не розібрались, що далі робити. Все це разом впливає на ціни.

"Більше того скажу: в принципі, завжди так було, є і буде не тільки в нас, а й в інших країнах. А ми кожен рік в кінці зими - на початку весни дивуємось, чому овочі дорожчають. Просто є певні закони ринку", – прокоментував посадовець.

Щодо "золотих" цін на моркву та цибулю, Сольський пояснив, що в моркви та цибулі така сама доля, як у гречки. Коли ціна висока, то всі починають їх сіяти. Коли ціна провалюється, – всі припиняють сіяти. Через те, що спостерігається дефіцит, ціна знову злітає. І ось такі гойдалки з цими продуктами постійно відбуваються, і не тільки в Україні. На нинішню ціну цибулі вплинуло й те, що багато її було втрачено в Херсоні й Миколаєві.

«Рівноцінної заміни їм наразі нема», – зазначив Сольський.

Оценка материала:

5.00 / 1
В Мінагрополітики прогнозують зниження цін в Україні вже за місяць 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
12.04.2023 484
Еще материалы раздела «Економіка»