<
НОВИНИ ДНЯ: На вихідних в Україні дощитиме, на сході вдень до +22°  Коли у школах Києва продзвенить останній дзвоник: названа дата  Україна може почати отримувати кредитні кошти від США вже у другій половині 2024 року  Коли до України знову повернеться тепло: відповідь метеорологині  Кримському мосту приготуватися? Експерт назвав мету удару ЗСУ по Джанкою  Крига скресла: у США знову згадали про допомогу Україні – коли буде результат  Естонський генерал впевнений, що його країна здобула б перемогу у війні з Росієювсі новини дня
Політика
Україна
17.04.2023 2892

Епіфаній: УПЦ МП лише на словах дистанціювалася від Кирила і РПЦ

За слвоами Епіфанія, Московський патріархат "перебуває у рабській покірності кремлівській тиранії".

600248e202b0a0fdbcf78d56fc3e17f1_17.04.23

Предстоятель Правосланої церкви України митрополит Епіфаній заявив, що війна є породженням ідеології "русского міра". Пише ТСН. 

Про це пише "Українська правда".

Він наголосив, що ідеологія "русского міра" має бути засуджена, в тому числі з релігійної точки зору.

"Бо вона Царство Боже підміняє царством кремлівським. Вона Триєдиного Бога заміняє на "триєдину Русь". Вона виправдовує всяке зло, якщо його мета – служити "русскому міру", – сказав Епіфаній.

Глава ПЦУ нагадав, що Кремль зробив церковні інституції одним з інструментів своєї агресії.

"Московський патріархат на чолі з Кирилом Гундяєвим перебуває у рабській покірності кремлівській тиранії та служить її інструментом. Структури РПЦ – і це бачимо не лише ми, але визнають і незалежні міжнародні експерти – були системно включені в підготовку до агресії проти України та в її здійснення", – говорить ієрарх.

Епіфаній вважає, що УПЦ МП, яка заявляє, що дистанціюється від патріарха Кирила і Російської Церкви, "на ділі – залишається в підлеглості їм".

Тому він закликав законодавчо заборонити для будь-яких релігійних організацій в Україні мати підлеглість російським релігійним центрам.

"Кремль перетворив ці центри на свої центри впливу, з яких православні, мусульманські, протестантські та інші релігійні лідери РФ сприяють агресору і виправдовують його злочини. Україна має право захищати себе від російської гібридної агресії в духовній сфері так само, як захищає себе на полі бою", – підсумував митрополит Епіфаній.

Нагадаємо, що біля Києво-Печерської лаври один із монахів УПЦ МП, коментуючи події 2014 року, заявив, що "Донбас повстав", а "першими стріляли українці". Інша представниця УПЦ МП у Лаврі заявила, що війна розпочалася через гріхи українців (відео).

Раніше Шевченківський суд столиці обрав запобіжний захід наміснику монастиря УПЦ МП у Києво-Печерській лаврі митрополитові Павлу у вигляді двох місяців домашнього арешту з носінням електронного браслета.

Перед цим СБУ виклала в Мережу аудіозапис розмов Павла, в яких той радів окупації Херсона

Оценка материала:

5.00 / 5
Епіфаній: УПЦ МП лише на словах дистанціювалася від Кирила і РПЦ 5.00 5 5
Політика / Україна
17.04.2023 2892
Еще материалы раздела «Україна»