<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Синоптики обіцяють теплий місяць: прогноз Укргідрометцентру на травень  Синоптикиня повідомила, якою буде погода у Вербну неділю і на Великдень  Українським студентам готують кардинальні зміни: розбір закону про виші  НБУ перевищив очікування банкірів: облікову ставку знижено на один відсотковий пункт  Вночі можливі грози, вдень повітря місцями прогріється до +26: погода на 27 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
19.04.2023 1608

Дивна спіральна "галактика" у небі над Аляскою: вчені відповіли, що це

Подивіться на таємничу спіраль в небі Аляски серед полярного сяйва.

У США, на Алясці, жителі побачили в небі загадкову спіраль під час полярного сяйва. Спіраль світилася та була схожою на галактику. Вчені заспокоїли: нічого надприродного у такому явищі немає. Пише ТСН. 

Про це йдеться у sciencealert та yahoo.

В небі над Аляскою поява барвистого полярного сяйва — не рідкість. Явище виникає внаслідок взаємодії сонячних часток із частками у верхніх шарах атмосфери Землі.

Водночас спіраль, що з'явилася нещодавно в небі Аляски, спантеличила багатьох. Зокрема, місцевий фотограф, який знімає полярні сяйва, такого явища ще ніколи не бачив.

За словами фотографа Тодда Салата, який постійно знімає полярне сяйво на Алясці, був дуже здивувався, побачивши незвичайне явище в небі на тлі барвистого полярного сяйва.

"Ця спіраль, що світиться, схожа на спіральну галактику, з'явилася рано вранці в суботу, 15 квітня, в небі недалеко від міста Делта-Джанкшен, штат Аляска, США. Такого явища я ще ніколи не спостерігав. Ця спіраль, що світиться, збільшувалася в розмірах у міру її переміщення по небу", — зазначив Салат.

Він встиг зробити кілька чудових фотографій цього явища і навіть об'єднав їх у короткий відеоролик.

"Я вперше бачив такий вир, що світиться в небі, який переміщається крізь полярне сяйво. Це було схоже на справжній атмосферний витвір мистецтва", — додав фотограф.

Вчені відреагували на сяючу спіральну "галактику" у небі над Аляскою. Вони повідомили, що нічого надприродного в цьому явищі немає, це не спіральна галактика і не прояв дій інопланетян.

Виникнення спіралі, що світиться, має більш просте пояснення. Приблизно за 3 години до появи спіралі в небі над Аляскою зі стартового майданчика в штаті Каліфорнія (тобто на іншому кінці США) відбувся запуск ракети-носія Falcon 9 від компанії SpaceX, яка вивела в космос 51 супутник на навколоземну орбіту.

Через кілька хвилин після старту перший ступінь ракети Falcon 9 повернувся назад, а другий ступінь продовжив свій політ, щоб доставити супутники на орбіту. Після того, як він випустив супутники, то почав повертатися в атмосферу Землі по спіральній траєкторії.

Під час цього спуску з двигунів другого ступеня ракети почали вириватися залишки палива і водяна пара, яка містилася в ньому, почала замерзати і перетворилася на крихітні кристали, що відбивають світло. Таким чином і з'явилася спіральна галактика, що світиться, в небі над Аляскою.

Нагадаємо, у США схвалили масштабний проєкт із буріння нафти Willow ("Віллоу") на Алясці, що викликало обурення з боку кліматичних активістів та екологів, а також створило основу для оскарження в суді.

Оценка материала:

5.00 / 2
Дивна спіральна "галактика" у небі над Аляскою: вчені відповіли, що це 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
19.04.2023 1608
Еще материалы раздела «Суспільство»