<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні об'єднують університети. Навіщо це роблять і хто підпаде під укрупнення  Тепле, проте не спекотне: синоптикиня розповіла, чого чекати від погоди цього літа  Перед вихідними в Україні будуть дощі та грози: де знадобиться парасолька   На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°  Частину областей накриють дощі, попереджають про грози й туман: погода на 26 квітня  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозкивсі новини дня
Політика
Україна
27.04.2023 3720

Виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври: суд ухвалив рішення, яке спростить роботу Мінкульту

Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України розпочала перевірку у Лаврі після розірвання договору оренди з УПЦ МП.

192646467d3da0b92544850a886d810a_27.04.23

Господарський суд Києва ухвалив постанову, яка має забезпечити безперешкодну роботу комісії з приймання-передавання держмайна Києво-Печерської лаври до розгляду по суті основного позову щодо розірвання договору оренди приміщень Лаври з УПЦ (МП). Пише ТСН. 

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, пише УНІАН.

"Ми маємо рішення Господарського суду Києва про забезпечення позову, задоволена одна з наших вимог щодо того, щоб ніхто не перешкоджав роботі міністерства до набрання законної сили рішення суду, до розгляду основного позову заповідника. Так що, я думаю, що відсьогодні ексцесів під час роботи комісії не буде", - розповів міністр.

Ткаченко також зауважив, що у Києво-Печерської лаврі "триває діалог" між комісією та представниками УПЦ (МП).

Виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври

Національний заповідник "Києво-Печерська Лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою Московського Патріархату від 29 березня 2023 року, проте тривалий час представників комісії не допускали на територію церкви.

Священники УПЦ МП заявили, що нібито у Міністерстві культури немає "жодних юридичних підстав для таких дій", а сам факт називають ультиматумом влади.

Міністр культури Олександр Ткаченко наголосив, що передавання Лаври в безтермінове користування УПЦ МП було ухвалено за часів президентства Віктора Януковича і викликає багато запитань.

1 квітня суд обрав запобіжний захід екснаміснику Києво-Печерської лаври митрополиту Павлу Лебедю у вигляді двох місяців домашнього арешту.

12 квітня Комісія Міністерства культури та інформаційної політики України розпочала перевірку у Києво-Печерській лаврі після розірвання договору оренди з УПЦ МП. Там вже фіксують руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини.

Оценка материала:

5.00 / 6
Виселення УПЦ МП з Києво-Печерської лаври: суд ухвалив рішення, яке спростить роботу Мінкульту 5.00 5 6
Політика / Україна
27.04.2023 3720
Еще материалы раздела «Україна»