<
НОВИНИ ДНЯ: Байден і Трамп погодилися на два раунди дебатів: коли вони відбудуться  Як приготувати смачні голубці: чим замінити рис у фарші  Потеплішає до +21: Гідрометцентр розповів, на яку погоду очікувати мешканцям Київщини  В Україні знову теплішає: якою буде погода 17 травня  Чи реально мобілізуватися на цивільну посаду в армії: в Міноборони відповіли  Погода в Україні зміниться: синоптик розказала, до чого готуватись  До України повертається потепління: чи скрізь погода потішить 17 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
29.04.2023 577

У Києві на Оболонському острові археологи знайшли унікальні пам'ятки

На острові знайдено козацьку люльку, жіночу прикрасу лунницю з емаллю III–VIII століть, кераміку, монети і кулі від мушкетів.

abf269d1ca9dcc1564ed1ef9be63e230_29.04.23

У Києві на Оболонському острові, де почалося будівництво рекреаційної зони з багаторівневим паркінгом, парком та набережною, археологи знайшли памʼятки старословʼянських часів.

Про це повідомляє очільниця ГО "Почайна" Аннабелла Моріна. Пише ТСН. 

Моріна розповіла, що на острові знайшли козацьку люльку, жіночу прикрасу лунницю з емаллю III–VIII століть, кераміку, монети і кулі від мушкетів. Знайдені артефакти свідчать про те що на острові, скоріш за все, був розташований форпост або переправа.

Попри наполягання співробітників Інституту археології, перед початком забудови Оболонського острова дослідження не проводилися.

Відповідно до чинного законодавста, ст. 298 Кримінального кодексу України про застереження від знищення культурної спадщини, будівельні роботи мають зупинити, якщо на місці знайдені історичні артефакти.

Археологи кажуть, що боротимуться за можливість провести дослідження на Оболонському острові та робитимуть все можливе, аби зупинити будівництво.

Нагадаємо, в Україні викрили "чорного археолога", який незаконно торгував культурними цінностями ІІІ століття.

Оценка материала:

5.00 / 2
У Києві на Оболонському острові археологи знайшли унікальні пам'ятки 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
29.04.2023 577
Еще материалы раздела «Суспільство»