<
НОВИНИ ДНЯ: Чи залишиться Україна без допомоги у разі перемоги Трампа на виборах: у МЗС Польщі здивували заявою  Скасування маршу "Безсмертний полк" в РФ: британська розвідка пояснила, з чим це пов'язано  Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Грози, дощі, сильний вітер: де 29 квітня в Україні очікується негода  Тепло, хмарність та подекуди грози: прогноз погоди на 29 квітня  Мобілізація, сесія НМТ, правила для водіїв та свята: на які зміни чекати у травнівсі новини дня
Політика
Україна
29.04.2023 870

"РФ – як п'яний сусід": чеченські добровольці розповіли, чому вони у ЗСУ

Війну в Україні вони називають "Третьою чеченською", яку мають обов'язково виграти.

01c88b6de19c59ad977607d57d53613c_29.04.23

На боці України проти російських окупантів воюють близько від 150 до 200 добровольців із Чечні. Пише ТСН. 

Журналісти Politico поспілкувалися із чеченськими добровольцями –переважно синами та онуками емігрантів, які брали участь у Першій чи Другій чеченських війнах проти РФ.

"Після України – Чечня", – каже чеченський командир, який воює на боці ЗСУ.

Чеченські добровольці наголошують, що вооють в Україні проти РФ, щоб компенсувати приблизно два століття російського гноблення їхньої гірської батьківщини – від депортації населення Йосипом Сталіним у 1940-х роках, зруйнування Борисом Єльциним їхньої столиці Грозного до нинішнього жорстокого правління маріонетки Москви в Чечні Рамзана Кадирова.

"Ми втомилися від Росії", – додає 45-річний чеченський командир, який попросив називати його лише за військовим позивним "Торто".

"Росія – як п’яний сусід"

Боєць наводить влучне порівняння, що "Росія – як п’яний сусід".

"Одного дня він приходить до вашого дому і хоче його спалити. Ви його ловите, він тікає. Наступного дня він повертається тверезим і просить пробачення. А потім повертається п'яний з пістолетом і вбиває твою дружину і дітей", – розповідає "Торто".

"Це третя чеченська війна – і цього разу ми переможемо", – додає один із солдатів його підрозділу, 20-річний хлопець із позивним "Мага".

Мага одружений і має дітей. Він запевняє, що дружина повністю підтримує його рішення воювати, хоча і "хвилюється, але знає, що воювати треба".

На українському боці воюють від 150 до 200 чеченських добровольців, більшість з яких – сини та онуки емігрантів, які брали участь у Першій або Другій чеченських війнах і були змушені покинути Чечню після приходу до влади режиму Кадирова.

Чеченці вооють в Україні у трьох формуваннях: батальйон імені Джохара Дудаєва, названий на честь першого пострадянського президента незалежної Чечні, батальйон імені шейха Мансура і більш таємний батальйон, який співпрацює з українською військовою розвідкою ГУР, і члени якого одягаються в чорне.

Найбільш віддані добровольці

За оцінками журналістів, чеченці – є одними з найбільш відданих та ідеологічних у боротьбі, так само, як і близько 200 білорусів, які воюють за Україну – набагато більше, ніж більшість західних і латиноамериканських добровольців.

Американці і британці – це здебільшого ветерани Іраку та Афганістану. За деякими винятками, більшість з них визнає, що вони в Україні, тому що їм не подобається цивільне життя і вони не хочуть, щоб їхній досвід і підготовка пропали даремно. Хоча вони також вірять у те, що українські воєнні зусилля – це правильна справа.

За інформацією Politico, чеченці зараз здебільшого беруть участь в боях за Бахмут, які за своєю кривавістю можна порівняти з часами Першої світової війни.

Завзятий дослідник військової історії, чеченський доброволець "Торт" каже: "Це Верден", згадуючи про найдовшу і найкривавішу битву Першої світової війни.

"Це справжнє пекло", – додає він.

І "Торто", і "Мага" не сумніваються, що вони в Україні, щоб воювати за Чечню. Поразка Росії в цій війні неминуче призведе до збройного повстання на Північному Кавказі, переконані добровольці

"Рано чи пізно ми всі будемо вільні. Повірте мені, коли Росія програє цю війну з Україною, вона не зможе існувати як держава. Це неможливо. Вона розвалиться", – каже "Торто" і цю точку зору повторюють білоруські добровольці, з якими Politico спілкувалося за два дні до цього.

"Нам просто потрібна свобода. Людям потрібна свобода", – пояснює "Торто".

Ненависть до "кадирівців"

Він висловлює огиду до "кадирівців" — і особливо до звірств, з якими їх пов'язують.

"Деякі слідчі підозрюють, що саме "кадирівці", а не найманці "Вагнера", відрубали голову українському полоненому на початку цього місяця, що також було викладено в мережу. "Мага" і "Торто" зневажають кадирівців як "несправжніх солдатів", які перебувають в Україні лише заради грошей", – пише видання.

Не отримують зарплату

За інформацією Politico, незважаючи на всю відданість боротьбі, чеченці не сильно пов’язані з іншими іноземними добровольцями, які воюють на боці України. Вони формально не належать до Міжнародного легіону, не отримують зарплату від українського уряду і повинні самі себе екіпірувати.

Українські чиновники не можуть пояснити, чим керуються у такому ставленні до добровольців з Чечні. Вони посилаються на юридичні проблеми, оскільки формально чеченці – громадяни Росії. Але "Торто" припускає, що це багато в чому пов'язано з поширеним негативним сприйняттям чеченців, як головорізів і злодіїв.

Це не завадило членам батальйону імені Джохара Дудаєва і не послабило їхнього ентузіазму до боротьби, і вони сподіваються, що їхня участь у цій війні повільно змінить ставлення багатьох українців до чеченців — хоча жорстокість кадирівців, звичайно, не допомагає цьому.

"Коли я чую, як французькі чи німецькі експерти говорять про те, що Росію треба врятувати і не дати їй розвалитися, і як її можна відновити як демократичну державу, я просто хитаю головою", – підсумовує "Торто".

Раніше прем'єр Ічкерії Ахмед Закаєв розповів про те, чому чеченці не втримали перемогу після першої війни з РФ.

Оценка материала:

5.00 / 2
"РФ – як п'яний сусід": чеченські добровольці розповіли, чому вони у ЗСУ 5.00 5 2
Політика / Україна
29.04.2023 870
Еще материалы раздела «Україна»