<
НОВИНИ ДНЯ: США завдяки війні в Україні озброять свою армію модернізованою технікою, - The Telegraph  Яким намагався себе виставити Путін: в ISW оцінили зустріч з командуванням армії  Кремль готує диверсії у ЄС і готовий "жертвувати" агентурою – Bloomberg  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 11 травня  Парад в Москві 9 травня: політолог розібрав поведінку Путіна  Росіяни посилюють відлов інформаторів ЗСУ в Криму, але це не дасть результату, - ЦНС  Перед вихідними в Україні стане трохи тепліше: прогноз на 10 травнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
03.05.2023 446

Над Україною сьогодні можна побачити сонячне гало

Над Україною сьогодні можна побачити неозброєним оком сонячне гало.

630_360_1683125964-741_03.05.23

Про це розповів у Фесбуці та опублікував відповідні фото астроном, лектор Харківського планетарію Володимир Кажанов, передає Укрінформ.

«Сьогодні над Україною можна побачити красиве атмосферне явище – гало! У минулі часи це явище сприймали за знамення. Його можна побачити неозброєним оком, але треба бути обережним та берегти очі від яскравого світла Сонця. Більш зручно спостерігати у сонячних окулярах, але не тривалий час, закриваючи Сонце рукою, що б не нашкодити очам», - зазначив Кажанов.

Як пояснив фахівець, гало зазвичай з'являється навколо Сонця та Місяця, іноді навколо інших джерел світла, таких як вуличні вогні. Існує безліч типів гало і викликані вони переважно крижаними кристалами в пір'ястих хмарах на висоті 5-10 км у верхніх шарах тропосфери.

«Вигляд гало залежить від форми та розташування кристалів. Відбите і заломлене крижаними кристалами світло нерідко розкладається в спектр, що робить гало схожим на веселку. Найбільш яскравими та повнокольоровими бувають паргелії та зенітна дуга», - розповів Кажанов.

Також він попередив, що під час тривалої зйомки на фото чи відеокамеру є ризик пошкодити техніку сонячною енергією. Астроном радить під час зйомки закривати Сонце рукою перед об'єктивом чи якимось предметом. Можна вибрати ракурс, що б Сонце було закрито деревом чи будинком.

Як повідомляв Укрінформ, на початку лютого українці могли побачити місячне гало.

Оценка материала:

5.00 / 2
Над Україною сьогодні можна побачити сонячне гало 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
03.05.2023 446
Еще материалы раздела «Суспільство»