<
НОВИНИ ДНЯ: Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять: роз'яснення МЗС  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепло  Тихий співагресор Росії: чотири основні сценарії загроз з боку Лукашенка та Білорусі  Куди зник Путін: майор ЗСУ здивував прогнозом  Печиво з шоколадною крихтою: дуже простий рецепт  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюансвсі новини дня
Політика
Україна
04.05.2023 389

Мобілізація в Україні: що робити, якщо повістки не вручали, а штраф за ухиляння від мобілізації прийшов

Що робити, якщо повістку не отримували, ніде не розписувались, а штраф за ухиляння від мобілізації надійшов, читайте поради юристів в матеріалі ТСН.ua

6cb3d23a6ed1f2a4035596d42132003c_04.05.23

Адвокат Ростислав Кравець розповів, що до нього звернувся військовозобов'язаний з питання щодо штрафу за ухиляння від мобілізації. За словами чоловіка, він постійно мешкає за адресою реєстрації. І хоча повістки жодного разу не отримував, дуже здивувався, коли побачив у "Дії" повідомлення, що відкрито виконавче впровадження у зв'язку зі стягненням штрафу за порушення статті 210 п. 1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Адвокат нагадав, що повістка вважається належно врученою, якщо в ній є особистий підпис військовозобов'язаного, який її отримав. Або повістка може бути вручена через адміністрацію підприємства, де працює військовозобов'язаний, коли керівнику вручають відповідні повістки для його співробітників.

У випадку, як заявив адвокат: "якщо вам повістка ніде не вручалась, ви ніде не розписувались, то, відповідно, у вас є всі підстави для оскарження таких штрафів".

"Я б радив його оскаржити...., щоб надалі цей штраф не переріс вже у кримінальне провадження", - додав правник. Оскаржити штраф можна протягом 10 днів.

Оскаржувати штраф радить також і адвокат Роман Сімутін.

Як розповідає Сімутін, до нього звернулося "більше десятка людей, щодо яких винесли постанови та штраф 1700 грн. І це при тому, що більшість із них жодного разу не отримували повістки".

Як зазначає адвокат "сума ніби й невелика, але постає вибір: сплачувати штраф чи ні?" У разі, якщо сплачуєте штраф,  то фактично визнаєте свою вину й погодитеся з правомірністю притягнення до відповідальності. І після повторно винесеної протягом року постанови, доведеться оплачувати вже новий штраф у розмірі 5100 грн.

Далі, за словами адвоката, матеріали будуть передані до поліції для відкриття кримінального провадження за ухилення від мобілізації, тому що за цими документами буде вважатися, що ви двічі притягувалися до адмінвідповідальності.

Сімутін радить, що для того, щоб дізнатися, чи винесли постанову та наклали штраф  потрібно стежити  за Реєстром виконавчих проваджень та «Дією», в кого вона є, бо виконавці теж незавжди відправляють копії боржнику.

У разі, якщо постанова винесена, а повістки не вручали, єдиний вихід, як наголошує адвокат "оскаржувати постанову ТЦК в суді та скасовувати".

Оценка материала:

5.00 / 1
Мобілізація в Україні: що робити, якщо повістки не вручали, а штраф за ухиляння від мобілізації прийшов 5.00 5 1
Політика / Україна
04.05.2023 389
Еще материалы раздела «Україна»