НОВИНИ ДНЯ: Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloomberg  В Києві очікуються сильні пориви вітру: містянам дали важливі поради  Через фінансову скруту Трамп почав торгувати Бібліями – The New York Times  Держборг України за місяць скоротився більш ніж на 1 млрд доларів  Переломный момент: генерал розповів, як потрібно діяти в Харкові для знешкодження ворога  У Британії визнали, що не могли б воювати з Росією понад два місяці  Ще буде короткочасне похолодання: синоптикиня розповіла, якої погоди чекати в Українівсі новини дня
Політика
Світ
05.05.2023 381

РФ, ймовірно, влаштувала напад на Кремль, - ISW

Росія звинуватила Україну в завданні безпілотного удару по Кремлю 3 травня.

Про це пише ISW. Пише ТСН. 

На кадрах, поширених у соціальних мережах 3 травня, видно, як дрон детонує біля флагштока на вершині будівлі Кремлівського Сенатського палацу в Москві, коли двоє невідомих підіймаються на купол будівлі. У Кремлі звинуватили Україну в організації «спланованого теракту» з метою вбивства президента Росії Володимира Путіна та уточнили, що Путіна не було в Кремлі під час нападу, тому він не постраждав]. Українські офіційні особи, включно з президентом України Володимиром Зеленським, наголошували, що Україна не здійснювала атаку.

Росія, ймовірно, влаштувала цей напад, намагаючись донести війну до російської внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства. За кількома ознаками можна стверджувати, напад був цілеспрямованим.

Російська влада нещодавно вжила заходів для посилення можливостей внутрішньої протиповітряної оборони Росії, в тому числі в межах самої Москви, і тому вкрай малоймовірно, що два безпілотники могли пробити кілька шарів протиповітряної оборони та підірватися або бути збитими просто над серцем Кремля в спосіб, який забезпечував разючі зображення, гарно захоплені камерою. Геолокаційні зображення за січень 2023 року показують, що російська влада розміщує системи протиповітряної оборони «Панцир» під Москвою для створення кіл ППО навколо міста.

«Удар, який не був би виявлений і знищений такими засобами протиповітряної оборони і зумів вразити таку важливу ціль, як Кремлівський Сенатський палац, був би значним збентеженням для Росії», - йдеться в заяві.

Негайна, узгоджена та скоординована реакція Кремля на інцидент свідчить про те, що напад було підготовлено всередині країни таким чином, що його передбачувані політичні наслідки переважують його збентеження. Кремль одразу ж звинуватив Україну у здійсненні теракту, і російські офіційні відповіді швидко об’єдналися навколо цього звинувачення. Якби атака безпілотників не була внутрішньою організацією, це було б несподіванкою. Цілком імовірно, що офіційна відповідь Росії спочатку була б набагато більш неорганізованою, оскільки російські чиновники намагалися створити послідовний наратив і компенсувати риторичні наслідки явного інформаційного збентеження.

Швидка та послідовна презентація офіційного російського наративу навколо удару свідчить про те, що Росія влаштувала цей інцидент у безпосередній близькості до свята Дня Перемоги 9 травня, щоб представити війну як екзистенціальну для внутрішньої аудиторії. Кремль може використати удар, щоб виправдати або скасування, або подальше обмеження святкування 9 травня, дії, які, ймовірно, посилили б інформаційні зусилля, що розглядають війну в Україні як пряму загрозу дотриманню Росією шанованих історичних подій. Раніше ISW оцінювало, що Росія вживає низку заходів, щоб представити війну в Україні як екзистенційну для внутрішньої аудиторії Росії та підготувати до ширшої суспільної мобілізації.

Нагадаємо, у ніч проти 3 травня біля Кремля у Москві пролунали два потужні вибухи. Кому вигідна нічна "бавовна" в центрі столиці країни-агресорки та чи причетна до цього Україна, розбирався ТСН.ua.

Оценка материала:

5.00 / 2
РФ, ймовірно, влаштувала напад на Кремль, - ISW 5.00 5 2
Політика / Світ
05.05.2023 381
Еще материалы раздела «Світ»