НОВИНИ ДНЯ: Чи доведеться Україні переглядати мобілізаційний вік: відповідь експерта  У Києві очікуються сильні заморозки: названо дати  План перемоги України над Росією: Британія знає, як вирішити ситуацію  Кінець ери нафти та падіння цін: МЕА прогнозує нове століття в енергетиці  Заморозки майже по всій території України: прогноз погоди на 18 жовтня  США оголосили про пакет допомоги Україні на 425 млн доларів: яку зброю він містить  Шольц заявив про готовність поговорити з Путіним про мир в Українівсі новини дня
Політика
Україна
05.05.2023 1386

Деколонізація Одеси: у місті з’явилися нові назви вулиць та алей

В Одесі більше не буде Олександрівського проспекту та Суворовської алеї.

de46776ef5962a6193d0a51ce2c4db14_05.05.23

3 травня, депутати Одеської міської ради ухвалили рішення про перейменування низки топонімів у місті. Пише ТСН. 

Про це йдеться на сайті міськради.

Перед ухваленням рішення на сесії депутати врахували рекомендації історико-топонімічної комісії та результати онлайн-опитування одеситів.

В результаті колишній Олександрівський проспект отримав назву Українських Героїв, вулиця Курганська стала Курганною, Брестська — Берестейською, а тупик Байкал — Калиновою вулицею.

Площу перед Одеським академічним театром музичної комедії імені Михайла Водяного назвали на честь знаменитої оперети “Біла Акація”, арія з якої стала офіційним гімном міста.

Олександрівську алею в парку Шевченка перейменували на Мистецьку, а Суворовську — на Капітанів.

Раніше безіменні алеї парку Перемоги отримали назви на честь формувань українських захисників, видів та окремих родів військ: Сил спеціальних операцій, Прикордонників, Сухопутних військ, Військово-морських Сил, Повітряних Сил, Десантно-штурмових Військ, Національної Гвардії, Сил Територіальної оборони, Національної поліції, волонтерів і розвідників.

Нагадаємо, у середу, 3 травня, Верховна Рада ухвалила в цілому закон, який дозволить вилучати з Державного реєстру нерухомих пам’яток України радянські та імперські культурні символи.

Оценка материала:

5.00 / 4
Деколонізація Одеси: у місті з’явилися нові назви вулиць та алей 5.00 5 4
Політика / Україна
05.05.2023 1386
Еще материалы раздела «Україна»