<
НОВИНИ ДНЯ: Липень в Україні розпочнеться зі спеки до +37: прогноз від синоптикині  Під Києвом з'явиться Національне військове меморіальне кладовище  Найсмачніший український борщ — рецепт  Спека посилиться: синоптик розповіла про погоду на початку липня  Співпраця із Rheinmetall: в Україні відновлюють перші німецькі машини, пошкоджені у боях  Зеленський: у України із Заходом різне розуміння перемоги  Україну 1 липня розжарить до +37: синоптик розповіла, коли відпустить спекавсі новини дня
Бізнес
Економіка
07.05.2023 385

Коли здешевшають овочі в Україні

Більша частина овочів вирощується на півдні, де ведуться інтенсивні бої.

04ef1c3173559a6129d298c319811889_07.05.23

Ціна на овочі в Україні скоро зміниться, і вони почнуть дешевшати. Це станеться вже у першому літньому місяці. Пише ТСН. 

Про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону "Єдині новини" розповів директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, пише Суспільне.

"В умовах війни дуже важко прогнозувати динаміку не тільки цін, а багатьох процесів. Але в нас вже є понад рік певного досвіду, і досвід минулих років. Він показує, що з надходженням продукції нового врожаю, як правило, в червні-липні, навіть в більш ранні місяці відбувається зниження цін, в першу чергу, на овочі, потім продукти зернового плану, тваринництва — яйця, з настанням тепла зменшуються витрати, збільшується несучість", — сказав він.

З його слів, найбільш чутливими є ціни на овочі. На формування їхньої вартості впливає те, що значна частина агропродукції вирощується поблизу зони бойових дій.

"Динаміка цін за минулий рік перекреслила всі наші уявлення про динаміку. Більша частина овочів вирощується на півдні, де ведуться інтенсивні бої. Порушені логістичні канали, виробництво. В основному на ринку овочі тепличні імпортні, які значно дорожчі, ніж овочі нового врожаю. Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори збільшення ціни у 2-3 рази. Навряд чи буде суттєве зменшення цін на них. Ранні овочі в основному тепличні, а ті, що надходять з півдня, не складають їм конкуренцію, їх мало. І впливу на ціни з боку овочів відкритого ґрунту поки що немає", — підкреслив Юрій Лупенко.

Відтак директор інституту очікує, що овочі будуть дешевшати, але пізніше.

Нагадаємо, в Україні впродовж останнього року здорожчали усі без винятку категорії продуктів харчування. Ціни на них збільшилися на 31,5%.

Оценка материала:

5.00 / 1
Коли здешевшають овочі в Україні 5.00 5 1
Бізнес / Економіка
07.05.2023 385
Еще материалы раздела «Економіка»