<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Не лише Patriot. У Повітряних силах розповіли, поставок яких засобів ППО чекає Україна  У Севастополі на ремонті стоять три великі десантні кораблі РФ  "Лінива" паска без вимішування тіста: рецепт, який вдасться у будь-кого  Коли закінчується навчальний рік у школах 2024 року: Міносвіти назвало дату початку літніх канікул  В Україні змінять правила торгівлі алкоголем, сигаретами та пальним  У російській армії рекордне дезертирство з початку війни, - британська розвідкавсі новини дня
Політика
Україна
08.05.2023 620

Чи каратимуть власників паспортів РФ після деокупації територій України – Подоляк пояснив

Від початку повномасштабного вторгнення окупанти примушують українців брати паспорти РФ на окупованих територіях.

b077ee3606256499d618b177a9c9bbe5_08.05.23

Російські загарбники продовжують політику примусової паспортизації. До прикладу, у Маріуполі окупанти не видаватимуть школярам атестати без паспортів РФ. Пише ТСН. 

Радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк в ефірі національного телемарафону пояснив, що чекає на власників російських паспортів після звільнення територій України.

"Якщо до тебе приїхали на "бусіку", щоб тебе негайно депортувати, якщо ти не візьмеш дику книжку під назвою "паспорт громадянина Російської Федерації", поставили до скроні автомат – ти безумовно маєш її взяти. Але ж ти не пройдеш через процедуру виходу з українського громадянства. Коли ми зайдемо на свої території, деокупуємо їх, будуть проведені певні юридичні дії, і ми повернемо громадянство нашим громадянам. Крім однієї категорії – яка ініціативно йшла за паспортами, йшла працювати в окупаційні адміністрації, приймала участь у пропагандистських заходах і так далі", - зазначив він.

Михайло Подоляк також зауважив, що сьогодні Запорізька і Херсонська області говорять про негайну евакуацію – 18, 20, 30 населених пунктів. Люди можуть сісти до автобусів і виїхати.

"Вони будуть вивозити колаборантів – тих людей, які точно мали отримати в нас юридичні терміни покарання за певними статтями Кримінального кодексу", - резюмував Подоляк.

Нагадаємо, у захоплених росіянами селищах Новоайдар, Станиця-Луганська та Муратове, що на Луганщині, незаконні збройні формування почали примусову паспортизацію населення. Окупанти вриваються у домівки місцевих жителів, змушують отримувати так званий паспорт незаконного формування "ЛНР", а потім подавати заявку на паспорт РФ.

Омбудсмен Дмитро Лубінець порадив українцям на окупованих територіях брати паспорти РФ для збереження власного життя. Уповноважений ВР запевнив, що за таке українська влада не каратиме.

Своєю чергою віцепрем'єрка, міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук закликала українців не брати російські паспорти.

Радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, коментуючи висловлювання своїх колег, заявив, що не бачить у цих заявах дисонансу.

Оценка материала:

5.00 / 2
Чи каратимуть власників паспортів РФ після деокупації територій України – Подоляк пояснив 5.00 5 2
Політика / Україна
08.05.2023 620
Еще материалы раздела «Україна»