<
НОВИНИ ДНЯ: Росія готується до появи F-16 в Україні: експерт розповів, що на це вказує  На противагу НАТО: Путін намагається сформувати євразійську "архітектуру безпеки" – ISW  Російський депутат назвав Путіна "ворогом Росії" і закликав до миру з Україною  Як приготувати кабачковий торт: рецепт від фудблогерки  Знайдено нового динозавра з рогами замість брів і 200 зубами  Путін знайшов виправдання застосуванню ядерної зброї, але ескалації не буде, - ISW  Рекрутинг у ЗСУ: правозахисник вказав на важливу проблемувсі новини дня
Політика
Україна
10.05.2023 456

Атака дронів на Кремль: в українській розвідці розповіли, хто за цим може стояти

Атака по Кремлю є результатом внутрішньоросійського протистояння, яке працює на делегітимізацію режиму Путіна.

8506b531fa4c0597ead688496ae5f5c0_10.05.23

Атака дронів на Кремль могла бути результатом активності місцевих сил спротиву або ж розбірками у "вежах" російської влади, а Україна до цього не причетна.

Про це представник ГУР Міноборони України Андрій Юсов розповів в інтерв’ю "РБК-Україна".

Зокрема, Юсов пояснив, чому для України не було сенсу атакувати Кремль.

"Є офіційна позиція України, офіційних посадових осіб: ні, не причетні і в цьому немає потреби. Тому що заходи українських Сил безпеки та оборони спрямовані на деокупацію, визволення українських територій і на знешкодження військових об'єктів супротивника", – сказав представник розвідки.

Він додав, що було б дивним, якби Україна витрачала час, зусилля для організації та проведення такої "інформаційно-пропагандистської акції".

"Точно цю подію не можна трактувати як замах на Путіна, як це подала російська пропаганда дуже швидко і дуже оперативно", – зауважив Юсов.

Хто може стояти за атакою на Кремль

Атаку на Кремль можна трактувати як внутрішньоросійське протистояння.

"Що це було? Це могли бути різні сценарії – від активності місцевих сил спротиву до розборок між "вежами" Кремля. Тому що в будь-якому випадку, якщо це трактувати як внутрішньоросійське протистояння (а таким воно і є), то це така подія, яка працює на делегітимізацію режиму Путіна і показує, що він не контролює ситуацію", – висловив думку представник ГУР.

Він також прокоментував версію Інституту вивчення війни про те, що атака дронами могла бути організована Кремлем задля провокації перед наступною хвилею мобілізації в Росії.

"Це ймовірно. Але коли ми говоримо про Кремль, потрібно пам'ятати, що в нього є різні "вежі" і в них живуть різні люди, часто з різними, а іноді навіть з протилежними інтересами. Тому мешканці певних "веж" цілком могли бути до цього причетними", – розповів Юсов.

Атака дронами на Кремль: що відомо

Біля стіни Кремля пролунали два потужні вибухи у ніч проти 3 травня і в небо здійнявся густий дим, а також вимкнулася підсвітка стіни. У пресслужбі президента РФ Володимира Путіна заявили, що це начебто українці влаштували атаку дронами задля вбивства очільника Кремля.

Президент України Володимир Зеленський заявив, шо "ми не атакуємо ані Путіна, ані Москву, ми боремося на власній території, захищаємо свої села і міста".

За оцінками Інституту вивчення війни, Росія сама могла влаштувати цю атаку, щоб донести війну до внутрішньої аудиторії та створити умови для ширшої мобілізації суспільства.

Оценка материала:

5.00 / 2
Атака дронів на Кремль: в українській розвідці розповіли, хто за цим може стояти 5.00 5 2
Політика / Україна
10.05.2023 456
Еще материалы раздела «Україна»