<
НОВИНИ ДНЯ: Чи зберігає Україна суверенітет та чи здатна ухвалювати власні рішення: думка громадян  Сильні заморозки накриють Україну: де буде "мінус"   Військовий облік українців за кордоном: як оновити свої дані для ТЦК та що загрожує у разі відмови  Скільки українців можуть отримати право на новий статус у Чехії  Коли пілоти, які вирушили на навчання до Британії, сядуть за штурвал F-16: відповідь Євлаша  Синоптики попереджають про сильні заморозки: де і коли суттєво знизиться температура  МВФ оцінив кількість населення України та дав прогноз на найближчі рокивсі новини дня
Бізнес
Нерухомість
12.05.2023 646

“Укрбуд” і будівництво квартир: майже 4 млрд грн інвесторів не можуть знайти

Справа в тому, що з 2015 року досі не винесено жодного судового рішення у справах розкрадання цих коштів. Покупці квартир залишаються і без грошей, і без житла.

budivnytstvo-800x600_12.05.23

Як повідомляється, доля 3,7 млрд грн вкладників “Укрбуду” залишається невідомою, незважаючи на рішення НКЦПФР зобов’язати фінкомпанію “Житло-Капітал” повернути ці кошти. Пише bigkyiv.

На “Житло-Капітал” накладено лише один штраф у розмірі 120 тис. грн. Йдеться про розпорядження НКЦПФР №49-ДУМ та постанову НКЦПФР №46-ДУМ. Один із них зобов’язує “Житло-Капітал” повернути кошти, друге – заплатити штраф.

У рішеннях нацкомісії зазначено, що ФК “Житло-Капітал” незаконно вивела гроші вкладників “Укрбуду” на рахунки “дружньої”  ТОВ “Каса народної допомоги” і зобов’язала це ТОВ розмістити на депозитах у банках 3,7 млрд грн. Саме ця компанія збирала з інвесторів кошти на будівництво квартир.

ТОВ “ФК “Житло-Капітал” є керуючим фондів фінансування будівництва (ФФБ) об’єктів корпорації “Укрбуд”. Так, компанія порушила вимоги чинного законодавства, передавши кошти свого оперативного резерву небанківській установі. За законом, такі кошти можуть зберігатися виключно на банківських рахунках.

Для  ТОВ “ФК “Житло-Капітал” це вже не перше “зникнення” коштів. У 2020 році суспільство відкликало свідоцтва про участь у фонді фінансування будівництва житлового комплексу “Genesis”, також фактично залишаючи людей і без грошей, і без майбутнього житла.

Питання повернення грошей інвесторів стоїть гостро. Адже саме за рахунок цих 3,7 млрд грн “Київміськбуд” має добудовувати житлові комплекси “Укрбуду”. Сам “Київміськбуд” не отримує із ФФБ вже більше року. За даними українських журналістів, ТОВ “Каса народної допомоги” пов’язане з власником компанії “Укрбуд” Максимом Микитасем. У 2016 році ця компанія кредитувала купівлю житла в “Укрбуд”. За даними “Економічної правди”, на той час Максим Микитась вивів близько 1,5 млрд гривень.

Як повідомлялось раніше, Максим Микитась є обвинуваченими у корупційній схемі з квартирами для Національної гвардії України на понад 81 млн грн. Згодом Максиму Микитасю також повідомили про підозру у викраденні людини та вимаганні. Наприкінці 2022 року Микитася викрили  у спробі підкупу за 22 мільйони євро мера Дніпра.

Нагадаємо, компанію, відповідальну за фінансування ЖК “Укрбуд”, зобов’язали повернути 3,7 млрд грн.

Оценка материала:

5.00 / 4
“Укрбуд” і будівництво квартир: майже 4 млрд грн інвесторів не можуть знайти 5.00 5 4
Бізнес / Нерухомість
12.05.2023 646
Еще материалы раздела «Нерухомість»