<
НОВИНИ ДНЯ: Веніславський розповів, як запуск е-кабінету вплине на черги в ТЦК та проходження ВЛК  Як приготувати мариновані огірки за 3 хвилини: блогерка перевірила популярний рецепт  В Україну йде потепління, але в середу погода ще піднесе неприємний сюрприз  Як помолитися про захист військових: найсильніші молитви-обереги для воїнів  В Україні у середу переважно без опадів, подекуди заморозки  Де в Україні знову будуть сильні заморозки: прогноз погоди на 15 травня  Експерт назвав два головні завдання, які стоять перед наступником Шойгувсі новини дня
Політика
Світ
13.05.2023 1475

Ердоган може програти вибори президента Туреччини: пояснення аналітика

Чинний президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган, який балотується на черговий термін, може програти вибори. Його головний суперник - лідер турецької опозиції Кемаль Киличдароглу може набрати більше голосів.

gettyimages_1042243330_8_650x410_13.05.23

Про це йдеться в матеріалі РБК-Україна "Більше не фаворит. Чому Ердоган може програти вибори в Туреччині та втратити владу".

За даними соціологічної компанії MAK, за чинного президента готові проголосувати 45,4% виборців, за його опонента - 50,9%. Дослідницький центр AREA дає такі цифри: 46,1% за Ердогана та 49,1% за Киличдароглу. За даними Saros Research, 44,48% та 49,96% відповідно.

Як розповіла в коментарі РБК-Україна кандидатка політичних наук, старша аналітикиня Центру досліджень сучасної Туреччини Карлтонського університету Євгенія Габер, вірогідність другого туру висока, тому що ані Ердоган, ані Киличдароглу не мають достатньої підтримки.

"Для перемоги у першому турі необхідна умова - 50% +1 голос. Деякі опитування показують перемогу Киличдароглу, але найбільш збалансовані з них дають фаворитам по 43-45%", - пояснила Габер.

Загалом на перший тур було заявлено чотирьох кандидатів, проте рейтинги голови партії "Батьківщина" Мухаррема Індже та представника Союзу АТА Сінана Огана коливаються в межах 2-6%. Індже грає на полі опозиції та є колишнім однопартійцем "народних республіканців". На думку експерта, далі його голоси швидше за все відійдуть Киличдароглу і забезпечать тому перемогу.

Однак Індже зненацька зняв свою кандидатуру, чим підвищив шанси єдиного кандидата від опозиції ще в першому турі. Заявлена причина - днями він став об'єктом наклепницької онлайн-кампанії з фейковими фото сексуального характеру.

Нагадаємо, що президентські та парламентські вибори у Туреччині заплановані на 14 травня.

Додамо, за даними опитування Konda, Реджеп Тайїп Ердоган ризикує програти президентські вибори вже у першому турі.

Оценка материала:

5.00 / 2
Ердоган може програти вибори президента Туреччини: пояснення аналітика 5.00 5 2
Політика / Світ
13.05.2023 1475
Еще материалы раздела «Світ»