<
НОВИНИ ДНЯ: Угорщина працює над переоцінкою свого членства в НАТО, - Орбан  Чи перевіряють додаток Резерв+ на кордоні: відповідь ДПСУ  Мобілізація в Україні: що означають статуси в картці військовозобов’язаного  До України мчить антициклон: синоптик попереджає про шторм  Без сюрпризів не минеться: синоптик дав прогноз погоди на все літо  Вихідні будуть теплими, але з короткочасними дощами  Чи потішить теплом перший місяць літа: синоптики розповіли про погоду в червнівсі новини дня
Політика
Світ
13.05.2023 1998

Китай зможе отримати зиск від поразки Росії у війні проти України: FT – про таємний лист Борреля

Боррель написав європейським міністрам лист про "китайські амбіції" після поразки РФ.

bff05d100a4046a9adec157eb4a1edbd_13.05.23

Очільник євродипломатії Жозеп Боррель написав у листі до голів МЗС країн Євросоюзу, що Китай зможе отримати з поразки Росії у війні проти України геополітичну перевагу.

Про це повідомляє Financial Times. Пише ТСН. 

Боррель звернувся до країн ЄС щодо стратегії взаємодії з Китаєм через зростання впливу Пекіна у світі.

"Китайські амбіції явно спрямовані на побудову нового світового порядку з Китаєм у центрі. Поразка Росії в Україні не зірве траєкторію КитаюКитай зможе отримати з цього геополітичну перевагу", – йдеться в листі очільника європейської дипломатії.

Боррель також констатує, що багато країн розглядають Китай як противагу Заходу і, зокрема, Європі. Більшість держав неохоче підтримали санкції проти Росії за вторгнення до України. Тож Китай скористався можливістю та показав себе як "неагресивну державу". Йдеться про те, що Пекін не починає війни і не тисне на інших щодо запровадження санкції "проти суперників".

Голова євродипломатії у листі закликав країни ЄС знайти стратегію взаємодії з Китаєм, яка відповідала б зростанню націоналізму цієї країни і посиленню її конкуренції зі США.

Видання зазначає, що в Євросоюзі будуть зосереджені на зміні нинішньої стратегії щодо Китаю, де він розглядається як "партнер, конкурент, суперник".

Боррель у листі також зазначає, що ЄС не має прагнути "блокувати зростання ролі країн, що розвиваються". Він вказує, що готовий до "серйозної взаємодії" з Китаєм щодо війни в Україні, попри його риторичну підтримку Росії.

Китай і війна РФ проти України

Напередодні голова МЗС Китаю Цінь Ган заявив, що його країна не має наміру отримувати користь від війни Росії проти України та сподівається на подальше обговорення запропонованого Пекіном мирного плану.

Окрім того, під час свого візиту до Німеччини Цінь Ган застеріг від "емоційного" погляду на війну в Україні та закликав "зберігати спокій та раціональність і створювати умови для політичного рішення".

Оценка материала:

5.00 / 2
Китай зможе отримати зиск від поразки Росії у війні проти України: FT – про таємний лист Борреля 5.00 5 2
Політика / Світ
13.05.2023 1998
Еще материалы раздела «Світ»