НОВИНИ ДНЯ: Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березнявсі новини дня
Бізнес
Економіка
14.05.2023 392

Експерти назвали причини можливого здорожчання долара

Влітку 2023 курс долар в Україні продовжить дешевшати, при цьому гривня - зміцнюватися. Ця тенденція буде актуальною, але для цього є умови.

Від чого залежатиме вартість валюти, повідомляє 24 канал.

Олена Коробкова, голова ради НАБУ, вважає, що вже з липня на валютний ринок може негативно вплинути повернення до довоєнної системи оподаткування пального. Тобто, автоматично збільшиться імпорт цієї продукції в Україну за "старими" цінами, що активізує попит на валюту. В результаті курс може зрости до 38 – 40 гривень.

Хоча Борис Кушнірук, економічний експерт, упевнений, що попит на валюту навпаки скоротиться: «Все пальне ми імпортуємо. Якщо воно внаслідок оподаткування зросте у ціні, попит нею може скоротитися. Відповідно, попит на валюту, необхідну для придбання нафтопродукту, також скоротиться».

Долар почне дорожчати, якщо Нацбанк таки відпустить курс згідно з домовленостями з МВФ.

«Коли вони кажуть, що потрібне вільне ціноутворення на долар, це потрібно здійснювати в нормальних умовах. Нині ж в Україні експорт удвічі менший за імпорт, а всю різницю закриває НБУ. Тобто ринку немає. А у нас є один гравець, у цьому випадку Нацбанк, який і все визначатиме», - каже один із експертів.

За словами Кушнірука, якщо НБУ піде на планову девальвацію, це може призвести до знецінення готівкової гривні до долара. У разі готівковий курс може девальвувати на 3 – 5%.

Оценка материала:

5.00 / 2
Експерти назвали причини можливого здорожчання долара 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
14.05.2023 392
Еще материалы раздела «Економіка»