<
НОВИНИ ДНЯ: В Пентагоні сказали, для яких цілей Україна отримала ATACMS, - NYT  Стосується Росії. У НАТО назвали Китаю умову для гарних відносин із Заходом  Кулеба назвав дві умови для ефективності санкцій проти РФ  Як приготувати йогуртовий десерт з ягодами  Телескоп NASA виявив загадкову планету-блудька  Як отримання ЗСУ артснарядів від США змінить характер боїв на фронті: думка експерта  Китай заявив про наростання "негативних факторів" у відносинах зі СШАвсі новини дня
16.05.2023 370

Фірташ отримав від СБУ підозру про розкрадання мільярдів бюджетних коштів: деталі справи

Фірташ міг привласнювати кошти українців, які оплачували комунальні послуги.

524ce3c186a6e34be731873e5295a55b_16.05.23

Олігарх Дмитро Фірташ отримав від СБУ підозру щодо привласнення державного газу на мільярди гривень. Пише ТСН. 

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

Як стало відомо, Фірташ разом з топкерівниками його компаній організував схему розкрадання державних коштів на мільярди гривень. Разом з ним “працювали” керівники “Регіональної Газової Компанії”, яка управляє двадцатью міськ- та облгазами, що становить 70% всіх газорозподільних мереж України.

За даними судово-економічної експертизи, лише протягом 2021 року незаконна діяльність фігурантів завдала державі збитків у понад 4,2 млрд грн. При цьому загальна сума шкоди, за попередніми оцінками, протягом 2016-2022 років може становити понад 18 млрд грн”, - розповіли в СБУ.

За даними слідства, завдяки схемі посадовці могли вкрасти понад 70% коштів, які передбачалися на закупівлю блакитного палива - ці гроші, фактично, були вкрадені у українців, які оплачували комунальні платежі.

“Схема полягала у тому, що облгази, підконтрольні Фірташу, “купували” паливо у підконтрольної йому ж компанії. Але в реальності отримували не більше 30% від проплаченого обсягу газу. Дефіцит, який утворювався через цю махінацію, покривали за рахунок блакитного палива, що знаходилось у державній власності – облгази просто відбирали ”недоотримане” паливо із газотранспортної системи України. При цьому державі за це майже не платили, посилаючись на “відсутність коштів”. За наявними даними, облгази Фірташа сплатили державному оператору української ГТС в середньому 30% від загальної вартості відібраного газу”, - зазначили в СБУ.

Там також додали, що у подальшому фігуранти виводили гроші у тінь через мережу підконтрольних олігарху комерційних структур. Із року в рік вони нарощували завдані для держави збитки.

За даним фактом Фірташу та двом керівникам ТОВ “РГК”, керівнику ТОВ “Йе Енергія”  і п’ятьом очільникам облгазів повідомлено про підозру за ч.3 ст.27, ч.5 ст.191 та ч.3 ст.27, ч.3 ст.209 (“Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”) КК України.

“З них – п’ятьом фігурантам підозри повідомлено заочно, оскільки вони переховуються від правосуддя за кордоном. Наразі вирішується питання щодо оголошення їх у міжнародний розшук”, - підкреслили в СБУ.

Оценка материала:

5.00 / 2
Фірташ отримав від СБУ підозру про розкрадання мільярдів бюджетних коштів: деталі справи 5.00 5 2
Бізнес / Ринки та компанії
16.05.2023 370
Еще материалы раздела «Ринки та компанії»