НОВИНИ ДНЯ: У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березня  Експерт пояснив, чому ЗСУ важливо бити по аеродромах РФ на окупованих територіях  Наступ Росії: генерал Годжес оцінив, чи реальний прорив окупантів вглиб України  Заява Макрона про відправку військ в Україну розлютила чиновників Вашингтона, - Вloombergвсі новини дня
Політика
Україна
16.05.2023 344

Крим вже не є недосяжним — експерт розповів, які цілі зможуть уражати ЗСУ з новою зброєю

Далекобійні ракети Storm Shadow можуть уражати раніше недосяжні цілі ворога.

1393a670c09acbd69026d2c93b38e579_16.05.23

Росія вже показала всі можливості свого озброєння 2022 року. Нічого нового, що могло б порівнятися зі Storm Shadow, у неї немає. Тому варто очікувати від країни-агресорки певних диверсій. Пише ТСН. 

Про це в ефірі телеканалу FREEДОМ заявив військово-політичний оглядач групи “Інформаційний спротив” Олександр Коваленко.

За його словами, тимчасово окупований півострів Крим у питаннях ракетного озброєння для нас вже не є недосяжним: “Наприклад, ми без проблем можемо дістати до бухти Севастополя саме завдяки ракеті Storm Shadow. Тимчасово окупований півострів Крим для нас зараз у питаннях ракетного озброєння не є недосяжним. Це стосується не тільки півострова, а й, наприклад, околиць тимчасово окупованих Донецької та Луганської областей. Значною мірою розширює можливості ракетне озброєння, не кажучи вже про перспективу Кримського мосту, який зачекався феєричних подій”.

У Storm Shadow все ж більш висока ефективність, ніж у ATACMS, наголосив експерт: “Останні мають значно більшу швидкість, ніж Storm Shadow, у яких вона навіть не сягає 1000 км/год. Деякі модифікації ATACMS можуть перевищувати 3 махи швидкості”.

Здавалося б, це чудовий показник, зазначив Олександр Коваленко: “Але ні — справа в тому, що саме російські засоби ППО, наприклад С-400, мають у своїх функціях можливість перехоплення балістичних цілей. В даному конкретному випадку перехоплення ATACMS більш ймовірне, ніж перехоплення Storm Shadow. Тому ATACMS — дороговартісна ракета, яка може з великою ймовірністю бути перехоплена російською ППО”.

Експерт вважає, що, напевно, саме через цю причину Сполучені Штати не надають ATACMS Україні, щоб, наприклад, не дискредитувати свій тип озброєння: “Адже якщо росіяни зіб’ють цю ракету, у них почнеться цілий карнавал, бо був знищений цілий ATACMS. Тому вони уникають цієї мінімальної дискредитації своєї репутації. Американці діють обережно і роблять ставку саме на більш ефективне, в цьому разі, озброєння”.

В Кремлі вже відреагували на британські ракети. Однак усе, що Росія могла показати зі свого ракетного озброєння, вона вже показала 2022 року, прокоментував військовий оглядач. “Нічого нового в Росії немає, що могло б порівнятися зі Storm Shadow. Наприклад, всім відомо, як впорався з “Кинджалом” Patriot. Якщо говорити про оборонні можливості, то в цих питаннях вона логічна”, — додав він.

Всі параметри систем, які перебувають на захисті повітряного простору Росії або тимчасово окупованих російськими військами територіях, відомі, зазначив Олександр Коваленко. “Відповідно, ми можемо оцінювати, яка ймовірність перехоплення цієї ракети цими засобами. А якщо говорити про якісь гібридні загрози, тут можуть бути доволі різні сценарії. Росія може навіть таким чином провести певну диверсію, наприклад, на деяких чутливих об’єктах ЄС, приміром, підводних лініях зв’язку комунікацій, які розміщені на дні морів, як у Балтійському морі, так і ті, що з’єднують ЄС зі Сполученими Штатами”, — прокоментував експерт.

Нагадаємо, отримані Україною далекобійні ракети Storm Shadow можуть сягати території окупованого Криму та навіть за межі держави. Про це свідчать дані на мапі, яку опублікував радник Комісії США з безпеки в Європі Пол Массаро.

Авіаційний експерт розповів, що Україна може застосовувати ракети Storm Shadow з літаків СУ-24, які є на озброєнні Повітряних сил ЗСУ.

Оценка материала:

5.00 / 2
Крим вже не є недосяжним — експерт розповів, які цілі зможуть уражати ЗСУ з новою зброєю 5.00 5 2
Політика / Україна
16.05.2023 344
Еще материалы раздела «Україна»