<
НОВИНИ ДНЯ: Синоптикиня Наталка Діденко попередила про потужні дощі та повідомила, коли потеплішає  Демонтаж колишньої Арки дружби народів: у КМДА заявили про небезпеку  Курс на 40: чому росте долар, від кого це залежить і як довго триватиме  На Україну насувається активний циклон із півдня: яку погоду очікувати 24 квітня  Українців закликають не "світити" імена полонених на мітингах  Конгресмен США про те, коли Україна отримає допомогу: раніше, ніж будь-хто може подумати  Bradley, M113 і не тільки. Пентагон готує пакет допомоги Україні, - Politicoвсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.05.2023 363

У світі рекордно здорожчає кава – Bloomberg

Наразі кава коштує найдорожче за останнє десятиліття.

5a806285244e1d3c9ae537a35104cda1_16_05.23

У світі стрімко почала дорожчати кава. Ціна на арабіку вже зросла на 20%, а на світових біржах ціни сягнули рекордного показника за останні сім років. Пише ТСН. 

 

Про це пише Bloomberg.

Глобальна криза вартості життя змусила людей у всьому світі переходити на більш бюджетну каву із зерен робусти, через що попит на неї значно зріс, а пропозиція — в дефіциті. Це вплинуло на зростання її вартості.

Дефіцит зерен робусти повʼязаний із тим, що В’єтнам — найбільший у світі виробник —  зібрав найменший за чотири роки врожай. Бразилія, яка на другому місці серед лідерів із вирощування цього сорту, постраждала від посухи, а Індонезія — від сильних злив. Негода знищує кавові плантації, відповідно, через це підвищуються ціни на продукт.

Утім, експорт кави зростає, але попит людей перейти з дорожчої арабіки на дешевшу робусту зростає ще швидше. Фермери не встигають задовольняти світовий попит і перспектив виправити ситуацію поки що немає.

Раніше Fitch Solutions повідомила, що на складах Intercontinental Exchange зберігаються запаси кави на найнижчому рівні за все століття.

Оценка материала:

5.00 / 2
У світі рекордно здорожчає кава – Bloomberg 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.05.2023 363
Еще материалы раздела «Економіка»