<
НОВИНИ ДНЯ: Хто з українців зможе отримати паспорт за кордоном: перелік категорій чоловіків  Прогноз погоди на 26 квітня: де знову очікуються сильні заморозки  США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°всі новини дня
Політика
Україна
16.05.2023 491

Все, що відомо про корупцію у Верховному суді: затримання голови Князєва та обшуки у 18 суддів

За даними медіа, йдеться про хабарі від людей, що "виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго".

НАБУ викрило голову Верховного суду Всеволода Князєва на отриманні хабара в розмірі близько 3 млн дол. У відомстві не вказували імені судді, однак за даними ЗМІ, йдеться саме про Князєва. Опосередковано це підтвердили і в самому суді.

Все, що відомо про корупцію у Верховному суді України, пише ТСН.ua.

Напередодні в Антикорупційному бюро поінформували, що вони разом із САП викрили масштабну корупцію у Верховному суді. Там уточнили, що йдеться про схему щодо "одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВСУ". Деталі пообіцяли повідомити згодом.

"Українська правда" з посиланням на джерела в НАБУ та поліції повідомила про затримання Князєва під час отримання ним тримільйонного хабаря в американській валюті.

За що Князєв міг отримати цей хабар

Видання ZN.UA з посиланням на джерела в НАБУ повідомило, що цей хабар очільник Верховного суду начебто отримував від "людей, що виступали за рішення суду на користь олігарха Костянтина Жеваго".

Йдеться про справу щодо права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo, яку розглядала Велика Палата Верховного суду. Так, суд скасував визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій комбінату, укладених 20 років тому. Таким чином орган залишив ці акції пов'язаним із Жеваго компаніям.

Обшуки у 18 суддів

Видання ZN.UA також поінформувало 15 травня про обшуки у ще 18 суддів Верховного суду, які слухали справу щодо права власності на акції Ferrexpo.

Вища рада правосуддя має відсторонити цих суддів. Зауважимо, що у Князєва вже близько півтора роки немає заступника, тож його затримання означатиме "обезголовлення" Верховного суду.

Що кажуть у самому Верховному суді

Після появи у ЗМІ інформації про можливе затримання на хабарі Князєва, у Верховному суді анонсували на 16 травня позачергове засідання Пленуму ВС.

"У зв’язку з подіями, що відбуваються навколо Голови ВС Князєва В.С., 16 травня 2023 року відбудеться позачергове засідання Пленуму Верховного Суду", – йшлося в заяві.

Вже 16 травня у Верховному суді уточнили, що засідання Пленуму відбудеться о 14:00 за адресою: вул. Пилипа Орлика, 8.

Оценка материала:

5.00 / 2
Все, що відомо про корупцію у Верховному суді: затримання голови Князєва та обшуки у 18 суддів 5.00 5 2
Політика / Україна
16.05.2023 491
Еще материалы раздела «Україна»