<
НОВИНИ ДНЯ: Скільки заробляють українці у Польщі: нове дослідження  Один із регіонів Росії "задонатив" ЗСУ мільйони рублів: губернатор в істериці  На 26 квітня в Україні прогнозують дощі та грози  Виробник модного одягу Hugo Boss продасть бізнес у Росії  Заплатити чи гальмувати: який штраф загрожує водію за перевищення швидкості  Коли білоруський диктатор піде "на спокій": відповідь Лукашенка  В Україні 26 квітня дощі та грози, на південному сході прогріє до 26°всі новини дня
Бізнес
Економіка
16.05.2023 337

Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП

За січень—березень 2023 року поточний рахунок було зведено із дефіцитом 0,8 млрд дол. США, тоді як у січні—березні 2022-го було зафіксовано профіцит 2 млрд дол. Дефіцит поточного рахунку означає, що Україна отримала менше доходів, ніж здійснила виплат, за поточними операціями з нерезидентами.

Про це пише директорка з наукової роботи Growford Institute Тетяна Богдан для ZN.UA.

"Дефіцит поточного рахунку 2023 року пояснювався здебільшого стрімким розширенням дефіциту торговельного балансу (див. табл.). Якщо в першому кварталі 2021-го торговельний дефіцит дорівнював 0,8 млрд дол., а в першому кварталі 2022-го — 1,5 млрд, то в першому кварталі 2023 року — вже 9,3 млрд дол. Це близько 23% ВВП України, що вказує на дуже низький ступінь покриття імпорту експортом (59,5% проти 95,3% у першому кварталі 2021 року)", - зазначає авторка.

Експорт товарів і послуг скорочувався в унісон із нарощуванням імпорту. Основними факторами несприятливої динаміки експорту стали зниження світових цін на продовольство, пошкодження виробничих потужностей експортерів, розрив торговельних зв’язків із державою-агресоркою, ускладнення транспортних маршрутів, обмеження електропостачання, зниження врожаю зернових культур і часткова втрата робочої сили.

З боку імпорту збільшення його обсягів диктувалося пожвавленням споживчого попиту, потребами економіки в паливі та генераторах, матеріалах і комплектуючих для відновлювальних робіт. Від’ємне сальдо торгівлі послугами сягнуло 3,3 млрд дол. і утворилося здебільшого під впливом значних витрат українських біженців за кордоном: імпорт послуг за статтею «подорожі» сягнув 5,4 млрд дол.

Оценка материала:

5.00 / 2
Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.05.2023 337
Еще материалы раздела «Економіка»