НОВИНИ ДНЯ: Брехня Трампа: політик розповів вигадану історію про "запис" свого дзвінка до Зеленського  Британія радить Україні зосередитися на ударах по Криму та відкласти контрнаступ - Sunday Times  Як приготувати мигдальне молоко в домашніх умовах: рецепт  Переговори з Росією: чому насправді США та Німеччина бояться поразки Путіна у війні  Жителів Київської області попередили про дощ та сніг: Гідрометцентр розповів про погоду на початку тижня  Дощі, тумани і температурні гойдалки: прогноз синоптика на новий тиждень  Законні цілі. Чи можуть удари по НПЗ "знекровити" Росію та допомогти Україні на фронтівсі новини дня
Бізнес
Економіка
16.05.2023 326

Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП

За січень—березень 2023 року поточний рахунок було зведено із дефіцитом 0,8 млрд дол. США, тоді як у січні—березні 2022-го було зафіксовано профіцит 2 млрд дол. Дефіцит поточного рахунку означає, що Україна отримала менше доходів, ніж здійснила виплат, за поточними операціями з нерезидентами.

Про це пише директорка з наукової роботи Growford Institute Тетяна Богдан для ZN.UA.

"Дефіцит поточного рахунку 2023 року пояснювався здебільшого стрімким розширенням дефіциту торговельного балансу (див. табл.). Якщо в першому кварталі 2021-го торговельний дефіцит дорівнював 0,8 млрд дол., а в першому кварталі 2022-го — 1,5 млрд, то в першому кварталі 2023 року — вже 9,3 млрд дол. Це близько 23% ВВП України, що вказує на дуже низький ступінь покриття імпорту експортом (59,5% проти 95,3% у першому кварталі 2021 року)", - зазначає авторка.

Експорт товарів і послуг скорочувався в унісон із нарощуванням імпорту. Основними факторами несприятливої динаміки експорту стали зниження світових цін на продовольство, пошкодження виробничих потужностей експортерів, розрив торговельних зв’язків із державою-агресоркою, ускладнення транспортних маршрутів, обмеження електропостачання, зниження врожаю зернових культур і часткова втрата робочої сили.

З боку імпорту збільшення його обсягів диктувалося пожвавленням споживчого попиту, потребами економіки в паливі та генераторах, матеріалах і комплектуючих для відновлювальних робіт. Від’ємне сальдо торгівлі послугами сягнуло 3,3 млрд дол. і утворилося здебільшого під впливом значних витрат українських біженців за кордоном: імпорт послуг за статтею «подорожі» сягнув 5,4 млрд дол.

Оценка материала:

5.00 / 2
Торговельний дефіцит України майже сягнув 23% ВВП 5.00 5 2
Бізнес / Економіка
16.05.2023 326
Еще материалы раздела «Економіка»