<
НОВИНИ ДНЯ: Прокляття фараона: яку небезпеку приховують давньоєгипетські гробниці  Макрон готовий обговорити ідею використання ядерних боєголовок для "захисту ЄС"- ЗМІ  "Харків – сакральна мета Путіна": генерал-лейтенант ЗСУ розповів, чи здатна РФ захопити місто  Щоб не тріскала й довго стояла: секрети випікання паски, про які ви не знали  День вишиванки 2024 року: коли, історія, українські традиції  Місцями з дощами, але дуже тепло — синоптики розповіли, в яких регіонах очікувати опадів  Майже пів мільйона: Британія шокувала втратами російської армії у війні в Українівсі новини дня
Політика
Світ
18.05.2023 1285

Побоювання російського вторгнення в Казахстані зросли вдвічі

Число казахів, які вважають, що Росія може вторгнутися до їхньої країни, подвоїлося за останні шість місяців. Ставлення до Москви погіршується на тлі війни проти України.

_prapor_gettyimages_1248379280_2_650x410_18.05.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Центральноазіатська країна з населенням 20 млн осіб має тісні історичні, економічні та військові зв'язки з Москвою, але зберігає нейтралітет, відмовляючись визнати анексію Росією частини території України.

Згідно з опитуванням 1100 респондентів, проведеного неурядовими організаціями MediaNet і PaperLab у період з 3 по 12 травня, майже 60% так само нейтрально ставляться до війни, 12,8% підтримують Росію і 21,1% підтримують Україну. Ці дані співпадають із цифрами аналогічного опитування у грудні минулого року.

Проте кількість людей, які вважають, що Росія може вторгнутися до Казахстану, зросла з 8,3% у попередньому опитуванні до 15%.

Майже третина респондентів заявила, що їхнє сприйняття Росії погіршилося через війну, більше половини заявили, що воно не змінилося, і лише 4,7% заявили, що воно покращилося.

У Казахстані проживає близько 3 млн етнічних росіян, і в нього найдовший у світі безперервний сухопутний кордон із Росією. Астана також має тісні зв'язки з Китаєм, ще одним великим сусідом, і із Заходом, який вклав сотні мільярдів доларів у його нафтогазову промисловість.

Нагадаємо, за даними "Левада-центру", у квітні 2023 року підтримка війни проти України серед росіян зросла до 75%. Однак більшість вважають, що труднощі ще попереду, а понад 60% із тривогою очікують настання ЗСУ, озброєних західною технікою.

Оценка материала:

5.00 / 3
Побоювання російського вторгнення в Казахстані зросли вдвічі 5.00 5 3
Політика / Світ
18.05.2023 1285
Еще материалы раздела «Світ»