НОВИНИ ДНЯ: Чи мобілізують випускників перед вступом на магістратуру чи аспірантуру: відповідь Зеленського  Путін видав чергову хвору маячню: що сказав цього разу  Коли ховатимуть героїв на Військовому меморіальному кладовищі: у Мінветеранів назвали терміни  У частині України оголосили штормове попередження: де очікувати негоду  У Міноборони роз'яснили оновлений процес мобілізації згідно з новим законопроєктом  Нові акцизні ставки на сигарети в євро є важливою євроінтеграційною вимогою, - експерт  Україну знову накриє дощ і сильний вітер: прогноз погоди на 29 березнявсі новини дня
18.05.2023 307

Українські банки отримали 34 млрд грн прибутку за І квартал

Прибуток українських банків становив 34 млрд грн за підсумками першого кварталу 2023 року.

Майже половину із цієї суми — 16 млрд грн — заробив державний ПриватБанк, йдеться в Огляді банківського сектору НБУ.

Чистий процентний дохід банків зріс на 41,4%, порівнюючи з першим кварталом 2022 року, комісійний дохід збільшився на 20,4%. Також суттєвим був прибуток банків від купівлі-продажу валюти.

Відрахування до резервів під кредити у першому кварталі становили лише 1,8 млрд грн (мінус 90,2%, порівнюючи з першим кварталом минулого року), або 1% кредитного портфеля банків. Ще 1,5 млрд грн резервів було сформовано під ОВДП.

Ліквідність банківського сектору залишається високою. Обсяги зобов'язань платоспроможних банків за квартал зросли на 2,1% завдяки активному нарощуванню коштів бізнесу та населення. Частка рефінансування НБУ знизилася вдвічі – до 0,9%.

Зростання строкових вкладів населення у гривні прискорилося до 9,6% за квартал. Середньозважені ставки із залучення коштів у бізнесу зросли до 13,2%, у населення – до 10,6% річних.

Водночас попит на кредити залишається пригніченим. Корпоративний кредитний портфель за квартал знизився на 4,8% у національній та на 5,5% – в іноземній валюті. Падіння обсягу чистого роздрібного кредитного портфеля сповільнилося до 1,9%.

Кредитний ризик залишається ключовим для банків, проте визнання ними кредитних втрат внаслідок війни сповільнилося. За перший квартал питома вага непрацюючих кредитів підвищилася на 0,7 в.п. – до 38,8%.

"Банки впевнено пережили рік повномасштабної війни й досить швидко відновлюють роботу на деокупованих територіях. Наступний етап – повоєнне відновлення, в якому банківський сектор братиме активну участь через кредитування населення та бізнесу. Поліпшення структури ресурсної бази та визнання кредитних втрат – найважливіші елементи цієї підготовки", – прокоментувала перша заступниця голови НБУ Катерина Рожкова.

Оценка материала:

5.00 / 1
Українські банки отримали 34 млрд грн прибутку за І квартал 5.00 5 1
Бізнес / Фінанси та банки
18.05.2023 307
Еще материалы раздела «Фінанси та банки»