<
НОВИНИ ДНЯ: В Україні 10 травня переважно без опадів, уночі ймовірні заморозки  Мільйонні доходи нардепів 2023 року зросли: хто отримав найбільше  Залужний і Ліна Костенко отримали звання почесних громадян Києва  Спека не повернеться: в яких регіонах України 10 травня очікувати заморозків  Чи є загроза для допомоги Україні на тлі виборів у Європі: оцінка посла ЄС  Вірменія відмовилася фінансувати ОДКБ, до якої входить Росія  Говорити про ефект допомоги Україні від США на полі бою надто рано, - глава Пентагонувсі новини дня
Політика
Світ
20.05.2023 410

Перефарбували радянське барахло: експерт про розпіарені ракети "Кинджал"

За словами Коваленка, під час виготовлення "Кинджалів" росіяни використали стару радянську концепцію бетонобійних бомб. Тому там немає ніяких нових технологій.

15649939b369f506f4d5363840de14eb_20.05.23

Російські окупанти намагаються полювати на американський ЗРК Patriot за допомогою ракета "Кинджал". Але ці ракети розпіарені і неефективні. Пише ТСН. 

Таку думку висловив військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, передає FREEДОМ.

Чому заява РФ про знищення 5 пускових установок Patriot – нісенітниця

Коваленко прокоментував абсурдну заяву Міноборони РФ, що ракетним ударом нібито було знищено радіолокаційну станцію і 5 пускових установок ЗРК Patriot.

"Це все має комічний вигляд. Той дивізіон ЗРК Patriot, який ми на сьогодні отримали, і це не є секретом, має у своєму складі 4 пускові. Річ у тім, що повний дивізіон може мати комплектацію від 4 до 8, максимум до 10 пускових. Але ми отримали той, що на мінімалках. Звідки вони взяли 5, я не знаю", — сказав експерт.

Він зауважив, що спочатку в Росії заявляли про те, що один "Кинджал" знищив один ЗРК Patriot, тепер заявляють про 5 ЗРК Patriot і ще один об’єкт.

За словами експерта, коли розміщується ЗРК Patriot, кожна пускова установка, генератор або РЛС розміщуються на деякій відстані одне від одного — 200, 300 і навіть більше метрів.

"Тобто фактично на сьогодні, щоб розмістити повноцінно з усіма нормами безпеки дивізіон ЗРК Patriot, потрібен досить-таки об’ємний радіус. І одним "Кинджалом" знищити відразу 5 одиниць просто фізично неможливо, не кажучи про якусь іншу кількість. Тому всі ці заяви викликають, м’яко кажучи, посмішку”, — каже аналітик.

Пошкодження Patriot дійсно можуть бути

Коваленко не виключає, що Patriot дійсно міг зазнати пошкоджень від уламків збитої ракети.

"Пошкоджуються не тільки будівлі, над якими вона знищується, а й, безумовно, щось може потрапити навіть безпосередньо в зону розміщення комплексів. Але тут постає питання — знищення і пошкодження — це різні речі. Розбите лобове скло і повністю згоріла пускова установка — це дві великі різниці. І з цього ми робимо відповідні висновки: російська пропаганда створює з мухи слона на тлі того, коли її слон, а саме "Кинджал", виявився абсолютно неефективною мухою", — пояснив він.

"Кинджал" — радянська спадщина

Аналітик висміяв заяви Шойгу, що "Кинджал" — ракета, яку неможливо перехопити і навіть неможливо зафіксувати засобами ППО.

“І що ми отримуємо — сім із семи [збила українська система ППО] і в нуль. Повне знищення. Сергій Шойгу не військовий, він у цих справах взагалі не обізнаний, він більше фермер, оленяр. Але в іншому ж цьому вірили, цій пропаганді вірили", — зазначає Коваленко.

На його думку, ці ракети — радянська спадщина, яку намагаються модернізувати росіяни.

"На ділі виявилося, що "Кинджал" — це по суті старий радянський гомункулус, обгорнутий у сучасну обгортку. Ті "Кинджали", які ми бачимо на фотографіях і відео, — красиві, великі, товсті ракети — це зовнішній корпус, обтічник, який надає аеродинамічних властивостей цій ракеті. А всередині розташована бойова частина, і якраз цією півтонною бойовою частиною виявилася стара, радянська концепція бетонобійних бомб БЕТАБ-500ШП. І вони є демонстрацією, що там немає ніяких нових технологій, немає ніякого хайтека і ноу-хау, це не вундерваффе. Це просто експлуатація старої радянської спадщини в сучасній обгортці", — наголосив експерт.

Тому він не здивований, що в РФ заарештували трьох розробників "Кинджалів".

"Дали статтю типу продаж технологій конкурентам тощо, шпигунство і зрада, але суть-то набагато простіша. Вони просто нічого нового не створили, вони просто взяли, грубо кажучи, перефарбували старе радянське іржаве барахло", — підсумував Олександр Коваленко.

Раніше ТСН.ua з’ясовував, чому Росія посилила обстріли Києва і скільки ще триватиме ракетний терор.

Нагадаємо, що у ніч на 18 травня Росія завдала чергового ракетного удару. Росіяни випустили по території України 30 крилатих ракет морського, повітряного та наземного базування. Українська ППО знищила 29 ворожих об'єктів.

Оценка материала:

5.00 / 1
Перефарбували радянське барахло: експерт про розпіарені ракети "Кинджал" 5.00 5 1
Політика / Світ
20.05.2023 410
Еще материалы раздела «Світ»