<
НОВИНИ ДНЯ: Спека чи зливи: що чекати від літа-2024   Командувач Нацгвардії: для окупації Харкова ворогу потрібні роки  Корисна і соковита шаурма: як приготувати смачний перекус вдома  В Україні 24 квітня дощі та сильний вітер, на півдні до + 24°  В Україні можна отримати водійські права ще до повноліття, але є нюанс  Нафтопереробка в РФ впала до майже річного мінімуму через дронові атаки, - Bloomberg  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Політика
Світ
21.05.2023 3005

Китай зробив пропозицію Казахстану і ще чотирьом пострадянським країнам: йдеться про обороноздатність

Голова КНР пропонує державам Центральної Азії зміцнити свою обороноздатність та обіцяє виділити серйозну фінансову допомогу.

c3299bc03299f08aa8c9d044258927ce_21.05.23

У п'ятницю, 19 травня, голова КНР Сі Цзіньпін на зустрічі з лідерами Казахстану, Таджикистану, Киргизстану, Туркменістану та Узбекистану запропонував розширити співпрацю, зокрема в оборонній сфері. Пише ТСН. 

Про це повідомляє державне китайське агентство "Сіньхуа".

Перший в історії очний саміт “Китай -Центральна Азія”, який отримав назву С5, відбувся в Сіані - давній китайській столиці, звідки колись брав початок знаменитий "шовковий шлях".

За підсумками переговорів Сі заявив про готовність Китаю "зміцнити оборону" центральноазіатських республік, підвищити їх можливості щодо безпеки, щоб "забезпечити мир у регіоні".

Він також повідомив про плани виділити 26 млрд юанів ($3,6 млрд) у вигляді фінансової підтримки та "безоплатної допомоги", не уточнюючи, на що саме будуть спрямовані ці кошти.

Китай також пропонує створити китайсько-центральноазіатське партнерство в галузі енергетичного розвитку, прискоривши будівництво лінії D газопроводу Китай - Центральна Азія, збільшити торгівлю нафтою і газом і взагалі - “розвивати енергетичну співпрацю по всьому виробничому ланцюжку та активізувати взаємодію в галузі нової енергетики та мирного використання атомної енергії”.

Потрібно зауважити, що такі пропозиції КНР послаблять вплив Москви у Центральній Азії. Зрештою, самі пострадянські азіатські країни, які раніше перебували в орбіті Кремля, прагнуть віддалитися від Росії, яка стала “токсичною” через війну в Україні та санкції Заходу.

Нагадаємо, через загрозу опинитися під санкціями США Казахстан закрив свої кордони для товарів так званого “паралельного імпорту” до Росії. Це відбулося після візиту до Астани американських чиновників на чолі з помічницею заступника міністра фінансів США Елізабет Розенберг.

Оценка материала:

5.00 / 2
Китай зробив пропозицію Казахстану і ще чотирьом пострадянським країнам: йдеться про обороноздатність 5.00 5 2
Політика / Світ
21.05.2023 3005
Еще материалы раздела «Світ»