<
НОВИНИ ДНЯ: Трампу загрожує увʼязнення через розголошення інформації про суд  Лукашенко тікає до Януковича?: диктатор звів нову "хату" у РФ, яку видно навіть з космосу  Укргідрометцентр прогнозує зміну погоди в Україні: до чого готуватись  Сильні заморозки скують Україну: названо три області, де буде найхолодніше  8 травня Україну накриє антициклон: що буде з погодою  Синоптики попереджають про заморозки  "Безвідповідальна риторика". Пентагон відреагував на майбутні ядерні навчання РФвсі новини дня
Політика
Україна
21.05.2023 740

ISW: контратаки ЗСУ усунули загрозу російського оточення Сил оборони у Бахмуті

Мрії російських окупантів щодо оточення підрозділів ЗСУ у Бахмуті були зруйновані успішними контратаками Сил оборони України в районі населеного пункту. Так, це змусило війська РФ виділити ресурси для захисту від обмежених та локальних українських наступальних операцій.

_ukr_viyskovi_vesna_2023_gettyimages_1449845353_3_650x410_21.05.23

Такого висновку дійшли аналітики Інституту вивчення війни, передає РБК-Україна з посиланням на новий звіт ISW

Згідно з заявою українських офіційних осіб, війська РФ зосередили більшу частину своїх резервів у районі Бахмута і сповільнили контратаки ЗСУ за останню добу.

Так, за словами заступника міністра оборони України Ганни Маляр 19 травня, російські загарбники зосередили більшу частину своїх резервів на Бахмутському напрямку, що сповільнило темпи наступу українських військ. Вона додала, що ЗСУ продовжують контратаки на північній та південній околицях Бахмута і просунулися на 500 метрів на одному фланзі та на 1000 метрів на іншому.

Деякі російські блогери вітали уповільнення українських темпів просування та стверджували, що ЗСУ нібито не в змозі витримувати тривалі локальні контратаки в районі Бахмута.

Проте російські сили на флангах Бахмута, скоріш за все, залишаються слабкими, зазначають експерти ISW.

Засновник російської ПВК "Вагнера" Євген Пригожин 19 травня продовжував критикувати російську 4-ту мотострілецьку бригаду (2-й армійський корпус "ЛНРівців") за відступ з оборонних рубежів на південний захід від селища Іванівське (6 км на захід від Бахмута).

"Українські контратаки під Бахмутом, ймовірно, усунули загрозу оточення Росією українських військ у Бахмуті та змусили російські війська виділити мізерні військові ресурси для захисту від обмежених та локальних наступальних зусиль, як, ймовірно, і планувало українське командування", - пишуть аналітики Інституту вивчення війни.

Ключові висновки

  • У ніч із 18 на 19 травня російські сили завдали чергову серію ракетних та безпілотних ударів по території України.
  • Повідомляється, що президент Джо Байден 19 травня повідомив лідерам G7, що Вашингтон підтримає спільні зусилля щодо навчання українських пілотів F-16 та інших літаків четвертого покоління.
  • Повідомляється, що у 2023 році Кремль витратив 3,1 трильйона рублів (приблизно 38,7 мільярда доларів) із нерозкритої частини російського бюджету, ймовірно, на фінансування війни та утримання окупованих територій в Україні.
  • Мер Москви Сергій Собянін оголосив, що вперше балотуватиметься на переобрання як член партії російського диктатора Володимира Путіна "Єдина Росія", що викликало критику з боку обраних російських ультранаціоналістів.
  • Українське джерело повідомило, що підрозділи двох бригад ГРУ ЗС РФ перекинуті до прикордонних районів Курської області для проведення контрдиверсійних заходів та провокацій.
  • Російські джерела стверджували, що війська РФ продовжували наступальні дії на лінії Куп'янськ - Сватове.
  • Війська РФ продовжували завдавати ударів по наземних цілях у районі Бахмута і дещо збільшили темпи наземних атак на лінії Авдіївка - Донецьк.
  • Українські офіційні особи заявили, що російські сили готують оборону шляхом затоплення полів в окупованій частині Запорізької області.
  • Заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв заявив, що з 1 січня 2023 року російські військові завербували в добровольчі формування 117,4 тис. контрактників.
  • Держдума РФ ухвалила в остаточному читанні законопроект про проведення регіональних виборів в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, українські військові нещодавно звільнили від окупантів близько 20 квадратних кілометрів у Бахмутському районі. При цьому загарбники просуваються у самому місті. Так, згідно з оновленими вночі 20 травня даними інтерактивної карти DeepState, в Бахмуті війська РФ мають успіхи в західній частині міста.

Раніше повідомлялося, що за словами міністра оборони України Олексія Резнікова, окупаційні війська під Бахмутом втрачають батальйон на день. Загальна кількість втрат ворога на Бахмутському напрямку становить до 70 тисяч убитих та поранених.

Оценка материала:

5.00 / 2
ISW: контратаки ЗСУ усунули загрозу російського оточення Сил оборони у Бахмуті 5.00 5 2
Політика / Україна
21.05.2023 740
Еще материалы раздела «Україна»