<
НОВИНИ ДНЯ: Байден заявив, що візьме участь у дебатах з Трампом  На близькій до Землі планеті може існувати життя - сенсаційне відкриття вчених  Синоптик обіцяє потепління в Україні: темперпатура підскочить ще на 5 градусів  Українців чекає більше сонця: якою буде погода з понеділка, 29 квітня  В Україні 28 квітня подекуди дощитиме, вдень до +25°  В Україні температура повітря підніметься до +25: де та коли буде найтепліше  В Україні буде тепло, але в окремих регіонах - дощі: прогноз погоди на 28 квітнявсі новини дня
Життя та Стиль
Суспільство
21.05.2023 3260

Рідкісне затемнення 21 травня: чи побачать сяйво да Вінчі українці

Явище можна буде спостерігати протягом кількох днів.

f0a373140ffa5dfbfd1eb4244293ad08_21.05.23

Сьогодні, 21 травня, українці зможуть побачити рідкісне явище - тонкий півмісяць. Феномен можна спостерігати приблизно о 23:00 за Києвом. Пише ТСН. 

Про це пише The Guardian.

У цей час лише 5% видимої частини супутника нашої планети буде освітлено світлом Сонця. Натомість інша частина Місяця буде слабко світитися через феномен відомий як сяйво Землі.

Явище також називають феноменом Леонардо да Вінчі, який художник вперше описав ще у 16 столітті.

Завдяки тому, що відбите від Землі сонячне світло потраплятиме на наш супутник неосвітлена частина Місяця світитиметься.

"Ця дивовижна подія відбувається, коли сонячне світло відбивається від поверхні Землі, освітлюючи темний бік Місяця. Зазвичай він прихований від очей. Хоча на Місяці стає дуже темно, коли Сонце заходить, він не стає повністю чорним, оскільки все ще має джерело світла — Землю. Ви можете спостерігати "сяйво да Вінчі", коли на горизонті з'являється серп Місяця після заходу або перед сходом Сонця", - йдеться у повідомленні.

Щоб побачити слабко освітлений бік Місяця не потрібне спеціальне обладнання. Його буде видно протягом кількох днів до і до п'яти днів після молодика. Однак після п'яти днів вам може знадобитися телескоп, щоб продовжити спостереження.

Нагадаємо, у 2023 році на землян очікують чотири затемнення.

Оценка материала:

5.00 / 2
Рідкісне затемнення 21 травня: чи побачать сяйво да Вінчі українці 5.00 5 2
Життя та Стиль / Суспільство
21.05.2023 3260
Еще материалы раздела «Суспільство»