<
НОВИНИ ДНЯ: США оголосили новий пакет допомоги Україні: що в ньому  Дощі, грози та заморозки: синоптик розказвав, де чекати негоди до кінця тижня  Рецепт рибного супу з лососем  Україна має найвищу в Європі готовність воювати за свою країну  Весняне тепло повертається: на сході й півдні прогнозують до +27°  Дощі не всюди та "цікава" температура. Синоптик дала прогноз на 25 квітня в Україні  Синоптикиня повідомила, коли відступлять холоди і до України повернеться тепловсі новини дня
Політика
Світ
22.05.2023 396

Кремль втрачає доходи від нафти та газу: де Путін братиме гроші на війну

Експерт зауважив, що за чотири місяці дефіцит бюджету в РФ перевищив максимальний поріг, який був встановлений на весь 2023 рік.

685f35e4efbc3e0cf1044e54b88d2da1_22.05.23

Росія досі продає свою нафту і газ на зовнішньому ринку. Найбільшими імпортерами російської нафти є Китай та Індія, де зосереджено 80% російського нафтового ринку. Проте Кремль страждає від зниження доходів за енергоносії, адже для того, щоб ці країни купували російську нафту, РФ надає їм величезні знижки. Пише ТСН. 

Про це заявив виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, передає FREEДОМ.

За його словами, 2022 року Індія в сім разів наростила обсяг закупівлі російської нафти.

"Індійці формально не порушують жодних санкційних обмежень, вони купують нафту нижче за прайс-кеп, і в такий спосіб, з одного боку, вони не виходять за межі санкційних вимог, а з іншого — надають для Росії той ринок нафти і нафтопродуктів, який РФ і потрібен. Чим більші та жорсткіші будуть санкційні обмеження, чим частіше переглядатимуть межу ціни на нафту, чим вона динамічніше буде до доходів Російської Федерації, тим менше грошей надходитиме до російського бюджету", — каже Пендзин.

Експерт зауважив, що за чотири місяці дефіцит бюджету в РФ перевищив максимальний поріг, який був встановлений на весь 2023 рік, на 400 млрд руб.

"Поки що цей дефіцит перекривається за рахунок Фонду добробуту, стягнення додаткових резервів усередині країни, випуску відповідних облігацій, які планують розподіляти серед громадян, додаткового податку на війну у відвідувачів барів і ресторанів у розмірі 1%, такий законопроєкт теж є в російській Думі", — зазначає він.

Економіст прогнозує, що якщо рівень доходів до російського бюджету падатиме, то будь-яких резервів і джерел уже не вистачатиме. Тоді російській владі потрібно буде: або скорочувати напередодні 2024 року і виборів президента РФ соціальні програми, що є болючим для основної маси електорату, або скорочувати витрати на воєнні потреби.

Нагадаємо, за інформацією видання Financial Times, G7 та ЄС обмежать експорт російських нафти та газу до Європи.

Оценка материала:

5.00 / 2
Кремль втрачає доходи від нафти та газу: де Путін братиме гроші на війну 5.00 5 2
Політика / Світ
22.05.2023 396
Еще материалы раздела «Світ»