<
НОВИНИ ДНЯ: РФ не запрошена на саміт миру, але процес без неї немислимий – заява Швейцарії  США попередили, що Грузія ризикує зв'язками з НАТО та ЄС через закон про іноагентів  В частині України втримається справжнє травневе тепло: прогноз погоди на 3 травня  Проблема хрущівок в Україні. Які варіанти рішення розглядають у парламенті  "Пасха" чи "Великдень", "куліч" чи "паска": як говорити правильно  Новий закон про мобілізацію: для українців можуть змінитися правила перетину кордону  В Україну насуваються заморозки у Великодні днівсі новини дня
Політика
Світ
23.05.2023 381

Вражаючі можливості: якою зброєю F-16 закриють українське небо

Наймасовіший літак 4 покоління F-16 здатен закрити українське небо від ворожої авіації. Його оснащення дозволяє дистанційно ліквідувати цілі противника.

f_16_gettyimages_1240890321_2_650x410_23.05.23

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Military media center, що координується Міноборони України.

Універсальність

Яка зазначається в публікації, F-16 - це багатоцільовий винищувач, який поруч зі своїм прямим призначенням повітряного бою може використовуватися в якості тактичного бомбардувальника, елемента ППО і навіть спеціалізованого літака радіолелектронної боротьби. Таким чином F-16 об’єднує в собі функціонал усіх головних радянських платформ, які сьогодні використовують ПС ЗСУ.

Озброєння

Різноманітність засобів ураження, які здатна нести ця платформа, вражає. Ракети "повітря-повітря": базові AIM-7 та AIM-120 AMRAAM (в останній модифікації ракети здатні вражати ціль у режимі самонаведення на відстані 180 км); ракети "повітря-земля": штурмова AGM-65 "Маверік", протикорабельна і вже відома в наземній версії AGM-84 "Гарпун", та протирадіолокаційна AGM-88 HARM, а також крилата ракета AGM-158 JASSM від Lockheed Martin. Остання в базовій версії здатна досягати цілей на відстані 370 км. Також можуть використовуватися різноманітні бомби: кориговані, вільнопадаючі, запальні, касетні.

Маневровість і "далекоглядність"

Хоча F-16 трохи поступається льотній маневровості МіГ-29, ця несуттєва різниця повністю нівелюється просунутою електронікою, яка дозволяє декласувати ворога на далеких дистанціях. Дальність виявлення цілей радаром AN/APG-80 складає майже 200 км, а прицільні контейнери AN/AAQ-33 Sniper, AN/AAQ-13 LANTIRN або AN/AAQ-28 LITENING дозволяють точно відпрацювати ворожі цілі.

Масовість

F-16 наймасовіший літак 4 покоління. Всього було випущено близько 4,600 винищувачів цього типу, а це майже втричі більше, ніж МіГ-29. Масовість передбачає розвинуту інфраструктуру, яка стане в нагоді при обслуговуванні й підтримці бойових спроможностей літака, тоді як дефіцит деталей для радянських платформ зі зрозумілих причин наростатиме.

Нагадаємо, українські льотчики вже розпочали навчання на винищувачах F-16. Голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що невдовзі Захід зможе забезпечити Україну цими літаками.

Спікер Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат заявив, що Україна виграє війну після отримання F-16.

Оценка материала:

5.00 / 1
Вражаючі можливості: якою зброєю F-16 закриють українське небо 5.00 5 1
Політика / Світ
23.05.2023 381
Еще материалы раздела «Світ»